Това е сигурно най-лесният ябълков сладкиш в света! За него ви трябват всичко на всичко 2 ябълки и 1 яйце. Приготвя се много просто и бързо и може да се сервира за закуска, следобедна закуска, но може да се сервира и на гости. Най-хубавото е, че се прави в обикновен тиган на котлона, а не в тавичка във фурната.
Ябълков сладкиш в тиган
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 2 ябълки
- 150 мл прясно мляко
- 60 г захар
- 60 мл олио
- 1 щипка сол
- 1 ванилова захар (7 г)
- 1 бакпулвер (8 г)
- 150 г брашно
- 1 супена лъжица оцет
Начин на приготвяне:
Тиган с незалепващо покритие се намазва добре с масло и се поръсва отгоре със супена лъжица захар.
Измийте добре ябълките и ги подсушете, след което ги нарежете на колелца, без да ги белите. Отстранете семките и вътрешната твърда част (за това може да се използва и обикновена пластмасова капачка).
Подредете кръгчетата ябълки в тигана. В отделна купа сложете едно яйце с щипка сол и пакетче ванилова захар, след което добавете 3 пълни лъжици захар. Разбийте с бъркалка, докато съставките се смесят добре. Докато разбивате, на тънка струйка добавете 60 мл олио.
Към сместа се добавят 150 мл мляко и накрая постепенно се смесват 150 г брашно с 1 бакпулвер. Накрая се разбърква с лъжица оцет. С получената смес се заливат равномерно ябълките, след което се захлупват с капак и тиганът се поставя на котлона на ниска температура.
След 20 минути обърнете сладкиша върху чиния и го върнете в тавата да се допече и от другата страна за още 5 минути.
Ябълковият сладкиш е готов и можете да го сервирате.
Да ви е сладко!