Маринованите патладжани са сред любимите видове зимнина у нас. Съчетанието на леко горчивия патладжан с пикантния, леко кисел вкус на маринатата, е просто идеалната вкусова комбинация.
Продукти:
3-4 патладжана
2 с.л.олио (или зехтин)
1 ч.л.мед
3 с.л.лимонов сок
3 с.л.соев сос
зелени подправки на вкус (в случая кервиз, магданоз и мента)
Приготвяне:
Нарежете измитите патладжани (без да ги белите) първо на дебели кръгчета, а след това - всяко кръгче на 4 части. Поставете ги в чиния и ги сложете в микровълновата фурна под капак на максимална мощност за 5-7 минути. Извадете от фурната.
За маринатата в дълбок съд изсипете мазнината, добавете соевия сос, лимоновия сок, меда и по желание - счукан чесън и лют пипер. Разбъркайте добре сместа и изсипете вътре парчетата патладжан. Добавете нарязаните ситно зелени подправки и разбъркайте много хубаво всичко.
Оставете патладжаните да се мариноват на студено за поне половин-един час, но може да ги хапвате още след 15-тата минута. Колкото повече седят в маринатата, толкова по-вкусни стават!