Научих рецептата от готвач с дългогодишен опит и да си призная, след като веднъж я приготвих, често я правя за семейството и за гости. Този ресторантски хляб е истинско спасение, когато забравим да купим хляб, а магазинът вече е затворил, защото процедурата е много проста и бърза, така че всеки може да я направи.
Лесен ресторантски хляб
Продукти:
- 100 мл гъсто кисело мляко със стайна температура
- 500 мл хладка вода
- 8 г суха мая
- 750-800 г брашно
- 1 чаена лъжичка сол
Приготвяне:
Разтворете маята в смес от кисело мляко и вода, след което започнете постепенно да добавяте брашното, разбъркано със солта. След като получите компактно тесто, продължете да месите на ръка върху работен плот, около 2-3 минути.
Снимка: youtube
Трябва да е меко, но не лепкаво. Оставете го покрито в намазнена купа и оставете да втасва на топло място за 1 час или докато удвои обема си.
Втасалото тесто премесете малко и го разделете на две части. Оформете топки, покрийте и оставете да починат за 15 минути. След това с длани и пръсти оформете двете теста на дебели овални кори.
Снимка: youtube
Оставете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги покрийте да втасат 30 минути. След това направете вдлъбнатини с ръцете си по три линии на всяко хлебче.
Снимка: youtube
Залейте ги със студена вода отгоре и ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути.
Снимка: youtube