Умеете ли да замесите истински домашен хляб ? Ако не знаете, може би е дошло време да се научите. Това ви казваме, за да ви стане по-ясно, когато научите какви химикали съдържа хлябът, който купувате.
Вярвате или не, само една трета от хляба от хлебарниците или супермаркетите, в себе си не съдържат пестициди или други вредни вещества! И което е още по-лошо, само преди десетина години, хлябът е поне двойно по-качествен от днешния.
Последното изследване показва, че 63% от пробите съдържат поне един пестицид, а в 17% има два или повече химикала. В сравнение с резултатите от 2000 г., стойността на тези отровни вещества двойно се е увеличила!
А още по-лошото е, че тези резултати са валидни дори и за продуктите, които са обозначени като органични храни . Експертите смятат, че замърсяването с пестициди се е увеличило, тъй като не се спазват процедурите на биологичното отглеждане зърнени култури, но има и възможност, че прехвърлянето на токсините се случва и при съхранение на зърнени култури, брашно или при самото изготвяне на хляба.
Предишни изследвания са потвърдили, че дори и малка количество пестициди, ако се внасят в организма ежедневно, могат да повлияят на нашето здраве.
Група учени от Оксфордския университет препоръчват да се избягва консумация на хляб или да се ограничи използването му.
Въпреки това, асоциациите на пекарните смятат, че тази история е нереалистична и е в интерес за увеличаване на продажбите на т.нар органични продукти, които са няколко пъти по-скъпи от обикновените.
Какво от това е вярно, т.е.