Най-големият проблем с медът е факта, че хората слушат, че е много здравословен, така че с това се предполага, че може да се консумира в неограничени количества. Това не е вярно и точно заради прекалената консумация медът може да стане лош за вашето здраве.
Защо това е така?
Всичко това, което внасяме в нашия организъм разгражда глюкоза, за да може да я използва като "гориво". Колкото храната е по-сложна, като въглехидратите, толкова повече време е необходимо на организма, за да я разгради.
Захарта се състои от 50 процента глюкоза и 50 процента фруктоза, захар, която в противен случай се намира в плодовете.Обикновената захар много лесно се разгражда, така че нивото на глюкоза в кръвта бързо се увеличава. Това, което вашият организъм няма да използва веднага, се съхранява в тялото под формата на мазнини.
Медът също основно се състои от захари, но съдържа значително по-малък процент глюкоза (30 процента) и по-малко от 40 процента фруктоза. Това, което никой не предполага, че медът има има повече калории, отколкото захарта. Именно в малка лъжичка мед се намират 25 калории, докато в същото количество захар се намират 16 калории.
Но това, което е важно е, че в меда се намират и допълнителни 20 процента различни захари, много от които са значително сложни и трудно се разграждат. Това означава, че на организма са му необходими повече време и енергия, за да разгради меда и да доведе до формата на чиста глюкоза.
Само това означава, че ще натрупате по-малко калории, отколкото при консумацията на захар, защото имате повече време да прекарвате на ежедневните дейности. Медът също може да съдържа малко количество цинк или други минерали, както и витамини, които се получават от полени, който пчелите събира от цветове.Съдържанието на тези хранителни съставки се различава в зависимост от зоната, в която медът е направен. Една от най-ярките страни на меда е, че в този естествен подсладител няма консерванти.
Но, както се отнася и за всички хранителни стоки, ако поемате много мед може да бъде и вреден и да допринесе за увеличаване на теглото, а с това се увеличава и риска от заболявания, свързани с наднорменото тегло, като диабет, сърдечни заболявания и други подобни. Но, консумиран в малки количества, медът има безценни ползи за здравето на целия организъм.