КАК ДА НАПРАВИМ ЗЕЛЕТО НА ТУРШИЯ ПО-БЪРЗО
СЪСТАВКИ
- 1 зелка
- 2 моркова
- 3 с.л. сол
- 2 л вода
- подправки на вкус
- 2 с.л. захар
ПОДГОТОВКА
Първо обелете зелето от горните листа и след това го накълцайте със специален нож.
След това обелете морковите и ги настържете на ивици на едро ренде.
След това смесете добре зелето и морковите и ги прехвърлете в трилитров буркан. Не забравяйте да поставите самия буркан в дълбока купа, така че след следващия етап на готвене да не се налага да правите мокро почистване в кухнята.
Изсипете водата в тенджера, след това комбинирайте солта и подправките и изпратете получената смес в същата тенджера с вода. След това оставете водата на огъня, докато заври, и след това изсипете зелето с получената саламура. Препоръчително е саламурата да прелива ръба на консервата, покривайки напълно зелето.
След като излеете саламурата върху зелето, оставете буркана отворен за два дни. За да защитите ценен продукт от всякакви нежелани добавки (под формата на прах или малки крилати насекоми, които случайно са се впуснали в къщата), можете да покриете зелето с хартиена салфетка.
От време на време пробивайте зелето с остър нож, опитвайки се да стигне до самото дъно, докато се влива. Това трябва да се направи, за да се премахне излишната горчивина, която може да е резултат от неправилна ферментация.
Накрая внимателно изсипете саламурата от буркана в тигана и добавете захарта към нея. Разбъркайте захарта, докато се разтвори напълно, и след това отново изсипете саламурата върху зелето. След това остава само да покриете буркана с капак и да оставите в хладилника за още 24 часа.
Това е всичко, което трябва да направите, за да зарадвате себе си и близките си с вкусна хрупкаво зелце. Надяваме се, че инструкциите за готвене са били достатъчно прости и ако не, не се колебайте да ни уведомите в коментарите, за да можем да го поправим.
Приятен ден и приятен апетит!