Днес, като кажем „вегетарианец", повечето хора си представят някой, който не яде месо. Всъщност има различни видове вегетарианство.
ЛАКТООВОВЕГЕТАРИАНСТВО - освен мляко u млечни продукти може да се хапват и яйца
ЛАКТОВЕГЕТАРИАНСТВО - допуска мляко u млечни продукти
СУРОВОЯДНСТВО - растителна храна без готвене
СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - само растителни храни
НЕ СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - някои животински продукти, но без месо
Вегетарианците в най-общ смисъл (лактоововегетарианци) приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се числят именно към тази най-широка група.
Друга група са така наречените лактовегетарианци, които изключват от храната си и яйцата освен месото.
Следваща голяма група са т.нар. веганци (англ. - vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото и млякото млечните произведения и яйцата. Веганците не носят дрехи, направени от естествена животинска кожа или от други части от плътта на животните. Те също така не използват и изработени от кожа продукти и изделия.
Към най-малобройната група вегетарианци спадат т.нар. суровоядци. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не много дълъг период от време. Според съвременните диетолози здравословно и желателно е в ежедневното ни хранене да има изобилие от сурови плодове и зеленчуци, но все пак част от тях се налага да бъдат термично обработени, за да бъдат усвоени по-лесно от организма.
Думата „ вегетарианец " е въведена в употреба през 1842 г. от учредителите на Британското вегетарианско общество. Като основа е взета от латински - vegetus, което означава „силен, здрав, пресен", фразата "homo vegetus" се отнася към духовна и физически развита личност.