2 литра сурово козе мляко
2 с.л. лимонов сок
115 гр. пресни смокини
1/4 чаша мед
1/2 чаша сурови бадеми
1 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. сол
празна консервна кутия с вместимост 800 гр., с предварително изрязани капак и дъно
Загрейте фурната на 280 градуса. Отмерете 1/2 чаша бадеми и ги разпръснете върху плоска тавичка. Сложете ги във фурната и запечете 8-10 минути, докато леко покафенеят и може да усетите аромата им. Извадете тавичката и прехвърлете бадемите върху чиния, да се охладят. Когато са вече изстинали, ги смелете на малки парченца.
Нарежете смокините на половинки или четвъртинки (в зависимост от размера им) и ги поставете в малък дълбок тиган, заедно с меда. Включете котлона на средна степен и гответе, докато сместа заври, след това намалете температурата, така че да къкри на бавен огън. Варете 15 минути, докато смокините омекнат. С помощта на преса за картофи намачкайте смокините на пюре. Отстранете от огъня и оставете настрана.
Налейте млякото в средноголям дълбок съд. Загрейте го бавно до 180ºF, като използвате термометър, за да проверите температурата. Когато млякото достигне необходимите градуси, разбъркайте в него лимоновия сок, махнете от огъня и го оставете настрана, докато суроватката се отдели от пресеченото. Когато се пресече, излейте го в цедка, покрита с фино памучно парче (небоядисано) или 2 пласта марля и поставена над дълбока купа. Излейте пресеченото мляко в цедката и го оставете да се прецеди няколко минути. Повдигнете краищата на плата и ги съберете, след това внимателно изстискайте полученото вързопче, за да отстраните остатъчната влага, докато сиренето стане на твърда бучка. Оберете го от цедката (кърпата) и прехвърлете в купа. Разбъркайте го със солта и мащерката.
Вземете празната консервна кутия и покрийте вътрешността й с влажно памучно парче, достатъчно дълго, за да покрие вътрешността и да излиза извън стените на кутията. С лъжичка прехвърлете 1/3 от козето сирене на дъното и леко притиснете с пръсти, за да го разпределите равномерно по дъното. Нанесете половината от смокиновата смес върху сиренето и поръсете с 1/3 от печените бадеми. Повторете с другата третина от козето сирене, като отново притискате, за да не остане въздух. Покрийте с другата половина смокини и поръсете с 1/3 от бадемите. Нанесете останалата третина от козето сирене най-отгоре, отново притискайки добре, и покрийте с остатъка от бадемите. Прегънете свободните краища на плата върху сиренето вътре в кутията. Притиснете сиренето с тежък стъклен буркан (с такъв размер, че да влиза плътно в кутията), може да го напълните за по-голяма тежест. Поставете в гладилник за час-два, докато се охлади и стане твърдо. Отстранете буркана и повдигнете краищата на парчето плат, за да освободите сиренето от консервата. Внимателно го развийте от плата. Поднесете охладено или на стайна температура.