Козе сирене с мед, смокини и печени бадеми

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Предястия
Козе сирене с мед, смокини и печени бадеми
Козе сирене с мед, смокини и печени бадеми
admin
Добавена от: admin
27216
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

2 литра сурово козе мляко
2 с.л. лимонов сок
115 гр. пресни смокини
1/4 чаша мед
1/2 чаша сурови бадеми
1 с.л. прясна мащерка
1 ч.л. сол

празна консервна кутия с вместимост 800 гр., с предварително изрязани капак и дъно
 

Загрейте фурната на 280 градуса. Отмерете 1/2 чаша бадеми и ги разпръснете върху плоска тавичка. Сложете ги във фурната и запечете 8-10 минути, докато леко покафенеят и може да усетите аромата им. Извадете тавичката и прехвърлете бадемите върху чиния, да се охладят. Когато са вече изстинали, ги смелете на малки парченца.

Нарежете смокините на половинки или четвъртинки (в зависимост от размера им) и ги поставете в малък дълбок тиган, заедно с меда. Включете котлона на средна степен и гответе, докато сместа заври, след това намалете температурата, така че да къкри на бавен огън. Варете 15 минути, докато смокините омекнат. С помощта на преса за картофи намачкайте смокините на пюре. Отстранете от огъня и оставете настрана.
Налейте млякото в средноголям дълбок съд. Загрейте го бавно до 180ºF, като използвате термометър, за да проверите температурата. Когато млякото достигне необходимите градуси, разбъркайте в него лимоновия сок, махнете от огъня и го оставете настрана, докато суроватката се отдели от пресеченото. Когато се пресече, излейте го в цедка, покрита с фино памучно парче (небоядисано) или 2 пласта марля и поставена над дълбока купа. Излейте пресеченото мляко в цедката и го оставете да се прецеди няколко минути. Повдигнете краищата на плата и ги съберете, след това внимателно изстискайте полученото вързопче, за да отстраните остатъчната влага, докато сиренето стане на твърда бучка. Оберете го от цедката (кърпата) и прехвърлете в купа. Разбъркайте го със солта и мащерката.
Вземете празната консервна кутия и покрийте вътрешността й с влажно памучно парче, достатъчно дълго, за да покрие вътрешността и да излиза извън стените на кутията. С лъжичка прехвърлете 1/3 от козето сирене на дъното и леко притиснете с пръсти, за да го разпределите равномерно по дъното. Нанесете половината от смокиновата смес върху сиренето и поръсете с 1/3 от печените бадеми. Повторете с другата третина от козето сирене, като отново притискате, за да не остане въздух. Покрийте с другата половина смокини и поръсете с 1/3 от бадемите. Нанесете останалата третина от козето сирене най-отгоре, отново притискайки добре, и покрийте с остатъка от бадемите. Прегънете свободните краища на плата върху сиренето вътре в кутията. Притиснете сиренето с тежък стъклен буркан (с такъв размер, че да влиза плътно в кутията), може да го напълните за по-голяма тежест. Поставете в гладилник за час-два, докато се охлади и стане твърдо. Отстранете буркана и повдигнете краищата на парчето плат, за да освободите сиренето от консервата. Внимателно го развийте от плата. Поднесете охладено или на стайна температура.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft