Козунакът- мечта за всяка домакиня

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунакът- мечта за всяка домакиня
Козунакът- мечта за всяка домакиня
698
Козунакът- мечта за всяка домакиня
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Необходими продукти:

  • 3 яйца, на стайна температура
  • 100 грама захар
  • 60 милилитра олио
  • 60 грама краве масло, разтопено
  • 250 милилитра прясно мляко, на стайна температура
  • 650 грама брашно
  • 1 ампула ванилия
  • 1/2 кубче прясна мая

За плънката:

½ кутия локум
80 грама шоколад, нарязан

Още:

1 яйце
кристална захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Активирайте маята задно с 1 супена лъжичка захар и 100 милилитра хладко прясно мляко.
Докато втасва, в купата на миксер разбийте яйцата заедно със останалата захар. Като побелеят прибавете ванилията и смесете.

След това сипете олиото, разтопеното масло и гладкото мляко и разбъркайте.

Изключете миксера, махнете приставката за разбиване и сложете приставката за тесто Сипете половината от брашното и включете миксера отново. Докато тестото се бърка, добавяйте още от брашното. Когато половината от него вече е сложена,  налейте и шупналата мая. Продължете да биете, като прибавете останалото брашно. Продължете докато свърши.

Щом това стане, оставете миксера да меси за около 30 минути. От време на време обирайте с шпатула стените на купата.

След като тестото е готово, прехвърлете го в голяма купа и покрийте с кърпа. Оставете на топло да втаса, докато удвои размера си.

Когато тестото втаса, извадете от купата и сложете върху  намазан с малко олио работен плот. Омесете леко с ръце за няколко минути и след това разделете  на 3 равни половони.

Нарежете локума и шоколада на малки парчета. Вземете една част от тестото и разтеглете фитил. Поръсете с пълнежа и навийте на руло. Повторете с останалите. Сплетете козунака и сложете във форма за печене.

Покрийте с хавлиена кърпа и оставете на топло място, докато удвои обема си.
Когато козунакът изпълни формата си, разбийте едно яйце. Намажете го  и поръсете с кристална захар.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна и печете за около 40 минути или до златисто.

Извадете и оставете леко да се охлади преди поднасяне.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft