По традиция за Великден се приготвя козунак . Пухкав и ароматен, най-голямата му "философия" е втасването на тестото.
У дома рецептата е истински хит, предпочитат я пред класическите козунаци. Отсега знам със сигурност, че на Великден ще приготвя поне 3 такива сладкиша. Ето продуктите:
Великденски козунак без мая
Продукти:
2 яйца
100 г захар (4 супени лъжици)
1 ч.л. ванилова захар
щипка сол
80 г масло
130 г извара (прясно меко сирене, може и крема сирене)
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
80 г сушени захаросани плодове
Приготвяне:
В по-дълбока купа разбийте двете яйца. Добавете щипка сол и добавете захарта и ванилията, след което разбъркайте с лъжица, докато всички съставки се смесят. Разтопете маслото предварително или директно на котлона и го добавете към яйчената смес.
Разбъркайте отново, докато се комбинират. Добавете изварата или крема сиренето, смесете и пресейте брашното заедно с бакпулвера през цедка, за да не останат бучки. Докато бъркате сместа с шпатула, тя ще получи гъста консистенция, така и трябва да изглежда. Накрая добавете сушените плодове.
Намажете форма с размери 23х11 см или друга с подобен размер добре с малко омекнало масло и прехвърлете сместа в нея. Загладете повърхността на сместа с шпатула, за да я разпределите равномерно.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 35-40 минути, като след изпичане поръсете сладкиша с малко пудра захар.