Козунак без месене - Лесна рецепта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак без месене - Лесна рецепта
Козунак без месене - Лесна рецепта
26132
Козунак без месене - Лесна рецепта
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Времето на великденските козунаци е близо! Ето една златна рецепта, която може да ви помогне да бъдете подготвени като дойде моментът, не да се чудите от коя рецепта, а сега да я изтренирате, пътк то козунаци не се ядат само на Великден, нали?!

Необходими продукти за тестото:

1 кг. брашно
600 мл.

топло мляко
250 гр. захар
опаковка масло
2 пакетчета суха мая
6 жълтъка
200 гр. стафиди
1 ч. л. екстракт ванилия
1 ч. л. ромова есенция
портокалова и лимонова кора
1/2 чаена лъжичка сол

Необходими продукти за ореховия пълнеж:

6 белтъка
600 гр. смлени орехи
4 супени лъжици какао
200 гр. пудра захар

Приготвяне на тестото:

Разтворете маята в топло мляко, добавете 2 супени лъжици захар. Оставете за около 20 минути. Добавете останалата захар, ваниловата и ромовата есенция, разтопеното масло и сол.

Постепенно добавете пресятото брашно, стафидите и разбъркайте до получаване на хомогенна еластична маса (около 5 минути). Поставете тестото в голяма форма и го оставете в хладилника за една нощ или в продължение на 24 часа.

Извадете тестото от хладилника 30-50 минути преди печенето.

Приготвяне на пълнежа:

Разбийте белтъците (без захар и други добавки), докато получите пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудра захарта.
Разделете тестото на четири равни части. Намажете формата с мазнина, разточете двете части във формата на правоъгълници и ги намажете с половината от пълнежа. Всяко парче навийте на руло и след това ги усукайте.

Свържете краищата на козунака и намажете с разтопено масло. Направете същото с останалите две парчета тесто. Намажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко.

Оставете козунаците да почиват за около 1 час, докато не удвоят обема си. Намажете ги отново с разбит жълтък, поръсете със захар и сложете да се пекат във фурната за 40-45 минути при температура от 170 градуса. Проверете готовността с клечка за зъби.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft