Козунак в хлебопекарна за мързеливки - и конци си има, и хрупкава захарна коричка! Чуден става:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак в хлебопекарна за мързеливки - и конци си има, и хрупкава захарна коричка! Чуден става:
Козунак в хлебопекарна за мързеливки - и конци си има, и хрупкава захарна коричка! Чуден става:
21432
Източник: gotvach.bg
Козунак в хлебопекарна за мързеливки - и конци си има, и хрупкава захарна коричка! Чуден става:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички обичаме козунак , но колко от вас са се опитвали да си го омесят у дома? За много от домакините месенето изглежда като непосилна задача и се притесняват, че само ще изхабят продуктите. Е, днес ще ви улесним, като предложим тази изпитана рецепта за козунак в хлебопекарната .

Става чуден - с хрупкава захарна коричка и мека вътрешност, а конците се подразбират. Няма по-лесен от този козунак за мързеливки :

Козунак в хлебопекарна

Продукти:

600 гр. брашно

100 мл прясно мляко

160 гр. кристална захар + още за поръсване

100 гр. масло

14 гр. суха мая

лимонова кора

2 пак. ванилия

2 с.л. ром

30 гр. стафиди

50 гр. сушени червени боровинки или други сушени плодове

5 яйца + 1 жълтък за намазване

Приготвяне:

Най-добре е всички продукти да са извадени на стайна температура, преди да започнете с месенето и печенето.

Разтворете маята в прясното мляко, предварително затоплено, и я оставете на топло, за да шупне. Разбийте яйцата със захарта. Изсипете прясното мляко с маята и яйцата със захарта в контейнерчето на хлебопекарната. Прибавете настърганата лимонова кора и ванилията. Добавете пресятото брашно.

козунак в хлебопекарна

Разбъркайте леко сместа със силиконова шпатула. Включете на програмата за месене. Докато машината работи, започнете да добавяте по малко от разтопеното масло, докато се поеме цялото от тестото. Може да включите цикъла на месене и 2 пъти един след друг, ако е по-кратък на вашата машина. Оставете тестото да втаса в контейнера (т.е. да се завърши целия цикъл месене-втасване).

През това време накиснете стафидите и сушените плодове в рома, за да омекнат. Готовото тесто разделете на две топки. Сложете във всяка топка тесто от стафидите и другите плодове. Може да разделите на фитили и да оплетете козунаците.

Едната топка върнете в хлебопекарната и включете на програма за печене. Когато тестото се запече отгоре, намажете с разбит жълтък и поръсете със захар. Допечете. Другата топка разделете на три фитила и оплетете плитка. Намажете с разбит жълтък и поръсете със захар. Оформете козуначето и го сложете в малка тавичка с покрито дъно с хартия за печене. Оставете тестото отново да се надигне и изпечете до готовност в загрята фурна до 180 градуса. По време на печенето може да засилите или намалите температурата на фурната. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft