Великден наближава, а с него и така обичаните от всички козунаци. Тази година определено ще имаме време да им обърнем внимание и да си направим сами.
Продукти:
6 ЯЙЦА / едното за намазване/ ,
450гр захар,
1 кубче жива мая ,
150гр меко масло,
600мл прясно мляко,
брашно около 1300-1400гр.
настъргана кора на 2 големи лимона или 3 малки.
Приготвяне:
200мл от прясното мляко, маята, 2с.л. захар и 4-5 с.л. от брашното се смесват и оставят за 15-20мин да се активира маята и да стане каша. През това време сме разбили 5 яйца със захарта.Слагаме активиралата мая, разбиваме и добавяме останалото прясно мляко.
Слагаме и кората от лимон.Омесваме хубаво тестото и тогава започваме на слагаме половината от маслото. Прехвърляме го на маса или плот и малко по малко се слага маслото, като се разпъва хубаво тестото, пак масло, пак разпъване, месене.Така поне 15 мин.Получава се много меко тесто, което леко лепне.
Оставя се в намазнен съд да втаса .
Следва второ месене и разпъване и добавяне на другата половина от мекото масло. Процедурата е същата, докато се усвои всичкото масло.Отвреме навреме си намазнявам ръцете и с олио, защото маслото в тестото доста лепне.Иска се хубаво месене и разпъване, за да се образуват така мечтаните от всички конци
:D Аз лично блъскам вече готовото тесто в масата и докато пада го държа в единия край, за да се разпъне от другия. Т.е разпъвам го, докато го блъскам. Следва второ втасване и след това го разделям на 4 топки, които разделям по на три фитила. Фитилите трябва хубаво да се разпъват, докато се оформят. Стават 4 козунака, които слагам във форми с размери 25,5см / 13,5см. Втасват за пореден път, мажа с разбито яйце с малко олио и прясно мляко, ръся обилно със захар
.Аз не обичам плънки и стафиди в козунаците и не слагам.
Моята фурна най-добре ги пече на предварително загрята фурна на 190гр.Като сложа козунаците веднага намалям на 170гр и първо пека 10 мин само с долно печене и след това пускам и горно печене
.На 30-тата минута покривам с фолио. На мен ми отнема общо 40 мин цялото печене. Пекла съм ги и по други начини с други рецепти. В някои има повече мляко, в други повече яйца, повече захар.Всяка рецепта съм установила, че се изпича добре на различни температури, за различно време.
Поне с моята фурна е така. Експериментирала съм доста :D . Когато правя 4 козунака , двата ги слагам на топло да втасват, а другите два в студена стая, за да не превтасат, докато се пекат първите два. Надявам се да съм била подробна и полезна
По рецепта на ДИДИ ТОПОЛОВА