Козунак не близваме, но на тези козуначени кифлички никой вкъщи не прощава! Отиват на една хапка и няма спиране:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак не близваме, но на тези козуначени кифлички никой вкъщи не прощава! Отиват на една хапка и няма спиране:
Козунак не близваме, но на тези козуначени кифлички никой вкъщи не прощава! Отиват на една хапка...
10706
Източник: actualno.com
Козунак не близваме, но на тези козуначени кифлички никой вкъщи не прощава! Отиват на една хапка и няма спиране:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако ви е страх да месите козунаци, защото може да станат глетави или пък да не се получат вездесъщите конци, то днес ви предлагаме да си направите тези лесни, бързи и сполучливи козуначени кифлички . Всъщност кифличките са предпочитани пред козунака, защото имат по-апетитен пълнеж, обвити са с хрупкава коричка и целите са покрити със захар.

Ако за козунаци се присещаме главно около Великден, то кифличките от козуначено тесто  можем да приготвяме през цялата година. Те са чудесна закуска и всички у дома им се наслаждават.

Днес ви предлагаме една изключително сполучлива рецепта за домашни козуначени кифлички , с която ще направите семейния празник още по-вкусен:

Домашни козуначени кифлички

Продукти:

1 кг брашно

5 средно големи яйца

1 ½ ч. ч. захар

400 мл прясно мляко

150 гр краве масло

1 кубче мая

2 пакетчета ванилия

2 ч. л. ром или есенция

Кора от един лимон

1 ч.л. сол

Мармалад, локум или шоколад за пълнеж

За намазване на кифличките:

2 жълтъка

3 с. л. прясно мляко

 ½ ч. ч. захар

кифлички козунак

Приготвяне:

В купа сложете прясното мляко, като предварително сте го затоплили (не трябва да е горещо!). Натрошете в него кубчето мая, солта и 2 – 3 лъжици от захарта. Добавете и 3 – 4 лъжици брашно. Оставете го на топло, така че маята да се активира и сместа да удвои обема си.

Докато чакате маята да се активира, пресейте брашното, най-добре 2-3 пъти.

Разбийте добре яйцата заедно със захарта и есенциите.

Разтопете маслото на водна баня.

Когато сместа с маята е удвоила обема си, прибавете яйцата и лимоновата кора. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Малко по-малко започнете да добавяте и от брашното. Много е важно да се получи гладко тесто. В процеса на месене добавяйте разтопеното масло.

Ако кухнята ви е достатъчно широка, започнете да блъскате тестото върху плота. Ако имате сили и енергия, направете това около стотина пъти.

След това сложете тестото в омазнена предварително найлонова торбичка и го оставете на спокойствие. То трябва да утрои обема си. След като тестото втаса добре, преминете към оформяне на кифличките.

Разделете тестото на 3 равни части и го разточете върху плота. Нарежете го на триъгълници и в широката му страна слагайте по една лъжица от пълнежа, който сте избрали да ползвате. Можете да направите няколко различни вида кифлички, така че да има разнообразие.

Поставяйте готовите козуначени изкушения в тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Намажете ги със смес от разбитите с прясно мляко и захар жълтъци.

Кифличките се пекат на 180 градуса са около 20 минути. Фурната трябва да е включена няколко минути по рано.

Щом получат приятен червеникав загар, са готови! 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft