Ако ви е страх да месите козунаци, защото може да станат глетави или пък да не се получат вездесъщите конци, то днес ви предлагаме да си направите тези лесни, бързи и сполучливи козуначени кифлички . Всъщност кифличките са предпочитани пред козунака, защото имат по-апетитен пълнеж, обвити са с хрупкава коричка и целите са покрити със захар.
Днес ви предлагаме една изключително сполучлива рецепта за домашни козуначени кифлички , с която ще направите семейния празник още по-вкусен:
Домашни козуначени кифлички
Продукти:
1 кг брашно
5 средно големи яйца
1 ½ ч. ч. захар
400 мл прясно мляко
150 гр краве масло
1 кубче мая
2 пакетчета ванилия
2 ч. л. ром или есенция
Кора от един лимон
1 ч.л. сол
Мармалад, локум или шоколад за пълнеж
За намазване на кифличките:
2 жълтъка
3 с. л. прясно мляко
½ ч. ч. захар
Приготвяне:
В купа сложете прясното мляко, като предварително сте го затоплили (не трябва да е горещо!). Натрошете в него кубчето мая, солта и 2 – 3 лъжици от захарта. Добавете и 3 – 4 лъжици брашно. Оставете го на топло, така че маята да се активира и сместа да удвои обема си.
Докато чакате маята да се активира, пресейте брашното, най-добре 2-3 пъти.
Разбийте добре яйцата заедно със захарта и есенциите.
Разтопете маслото на водна баня.
Когато сместа с маята е удвоила обема си, прибавете яйцата и лимоновата кора. Разбъркайте добре с дървена лъжица. Малко по-малко започнете да добавяте и от брашното. Много е важно да се получи гладко тесто. В процеса на месене добавяйте разтопеното масло.
Ако кухнята ви е достатъчно широка, започнете да блъскате тестото върху плота. Ако имате сили и енергия, направете това около стотина пъти.
След това сложете тестото в омазнена предварително найлонова торбичка и го оставете на спокойствие. То трябва да утрои обема си. След като тестото втаса добре, преминете към оформяне на кифличките.
Разделете тестото на 3 равни части и го разточете върху плота. Нарежете го на триъгълници и в широката му страна слагайте по една лъжица от пълнежа, който сте избрали да ползвате. Можете да направите няколко различни вида кифлички, така че да има разнообразие.
Поставяйте готовите козуначени изкушения в тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Намажете ги със смес от разбитите с прясно мляко и захар жълтъци.
Кифличките се пекат на 180 градуса са около 20 минути. Фурната трябва да е включена няколко минути по рано.
Щом получат приятен червеникав загар, са готови!
Да ви е сладко!