Маята се размива в затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар и малко брашно. Оставя се да втаса. През това време се разбиват яйцата (отделя се 1 жълтък за намазване) и захарта, и се изсипват в предварително пресятото 2 пъти брашно, в центъра на което е оформено кладенче. Добавят се киселото мляко и сместа с маята. Меси се интензивно, докато тестото започне да пуска мехури (може да се замеси и в машината за хляб, на програма месене, като в такъв случай брашното се добавя постепенно към останалите продукти, а най-накрая - мазнината). Ако месите на ръка, мазнината също се добавя постепенно, като най-добре с нея да се мажат ръцете по време на месенето. Заделя се малко мазнина за оформянето. Тестото се оставя малко да почине и после се добавялимоновата кора. Оставя се да втаса. След втасването се оформя козунакът във форми по желание, добавят се стафиди, може и да са предварително накиснати в ром. Оставя се да втаса отново, намазва се след като е втасал с жълтък и малко прясно мляко, поръсва се със захар и се пече - в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се внимава да не загори отгоре (може да покриете с фолио, ако видите, че потъмнява бързо).
Козунак с кисело мляко за Великден
7 Април 2012
62114
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари