Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:
Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота,...
85411
Козунак с ОГРОМНИ КОНЦИ! Тестото се меси с лъжица и се съхранява в хладилник. Прави се в събота, пече се в неделя:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички със завист гледаме онези снимки, красящи кулинарните форуми, на които се виждат козунаци, сякаш излезли от изложба - с умопомрачителна коричка и огромни конци. Видим ли конците, вече ни е ясно, че майсторката е прекарала дълги минути в удряне и бъхтане в плота на козуначеното тесто, защото така сме чували от нашите майки и баби, че се прави.

Да, ама това съвсем не е задължително, ще ви кажем ние! И ще ви го докажем с тази лесна рецепта за Козунак без месене .

Е, ще трябва да се потрудите над тестото, но това съвсем няма да е изтощително и предизвикващо мускулна треска на другия ден действие, а леко и прятно "общуване" с бъдещия козунак, така че той да ви се отплати с най-хубавите конци, които някога сте виждали. Най-лесното козуначено тесто се меси с лъжица, а преди края - съвсем малко на ръка, за да се оформи, след което се слага в намазнена торбичка и се оставя да втасва една нощ в хладилника (може и 24 часа), а на следващия  ден плитките се плетат и пекат. 

И така - вадете продуктите, защото трябва да са на стайна температура, и да започваме:

Лесен козунак без месене

Продукти (измерени с чаша от 250 мл):

4 яйца

2 чаши захар

1 чаша олио

1 чаша кисело мляко

1/2 малка чаена лъжичка сода бикарбонат

1 ч.ч. прясно мляко

2 пакетчета суха мая* (14 гр.)

1,2 кг брашно

1 пакетче ванилова захар

настъргана кора от един лимон (*на различните опаковки има различни грамажи за суха мая, така че количеството трябва да се коригира съответно. На всяко пакетче е посочено за колко брашно е достатъчно)

ЗА ПЪЛНЕЖА: 

стафиди, накиснати в ром (отцедени и подсушени със салфетка)

шоколадови капки (нарязан шоколад)

локум

течен шоколад

сладко или мармалад

За мазане:

1 жълтък с 1-2 супени лъжици мляко

за поръсване - захар, бадеми, орехи и др.

Приготвяне: 

Всички изброени съставки трябва да са със стайна температура (не студени и взети директно от хладилника). В по-дълбока купа разбийте яйцата и добавете захарта, след което разбийте с телена бъркалка и добавете топлото мляко. Разбърква се, докато захарта се разтвори (може да сложите тенджерата на слаб огън, за да се загрее, но без да завира!).

козунак на конци

В киселото мляко добавете сода бикарбонат и разбъркайте добре. В дълбока купа пресейте брашното (това е важно, можете да го пресеете два пъти, за да е по-гладко) Оставете една чаша брашно настрана. В средата се прави кладенче и се изсипват сухата мая, ситно настърганата лимонова кора, киселото мляко, олиото, както и сместа от хладкото прясно мляко, яйцата и захарта. Добавете ванилия по желание. Разбърква се с лъжица бавно, докато се получи компактно меко тесто, което лепне за ръцете.

Поръсете брашното, което отделихте върху работната повърхност и изтръскайте тестото. То не трябва да се меси като за хляб или други печива, защото е много меко и лепкаво. Набрашнете пръстите си и просто започнете да сгъвате тестото - повдигайте едната страна и я сгъвайте към средата.

Така тестото бавно ще поеме брашното, ще придобие еластичност и форма. Трябва да работите по този начин 5-10 минути, не повече. Ако и след това тестото все още е доста лепкаво, просто го намажете с малко масло и с намазнени длани, довършете по същия начин за още минута-две.

козуначено тесто

Приберете тестото в чиста голяма торбичка, намаслена отвътре и я оставете в хладилник до следващия ден. Ще пробвате дали е втасало по следния начин: леко го натиснете с пръст - ако вдлъбнатината се изравни за кратко време, значи е добро. Или го защипете на едно място и го дръпнете - ако се къса на конци, значи е втасало добре. Ако това не е така, тогава загрейте фурната до 50 градуса и поставете вътре тестото за един час и едва тогава се заемете с него. Преди да работите с тестото, то трябва да е придобило стайна температура.

Втасалото тесто разделете на три части за три плитки или колкото части прецените. Имайте предвид, че плетениците трябва да се пекат във форма за хляб (дълга, дълбока и тясна) и да пълнят половината от обема, защото след втасване и изпичане удвояват обема си.

плетене козунак

С тестото се работи върху леко намазнена повърхност с намазнени длани и се разделя на две, три или четири топки, от които се оформят продълговати фитили с дължината на формата. Сплескват се леко и се пълнят с мармалад, стафиди, нарязан локум, орехова или макова плънка или нещо по избор и се затварят, като шевът се прищипва добре.

След това се сплитат на плитка и тя се поставя в застланата с хартия за печене форма. Сложете в загрята на 50 градуса фурна да втаса за 40-50 минути (или на топло, докато удвои обема си). След това намажете козунака с разбит жълтък, в който сте добавили малко мляко, украсете с орехи или други ядки по желание и поръсете със захар.

козуначени плитки

Печете козунаците в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за 35-40 минути или настройте печенето според вашата фурна. Ако покафенеят бързо отгоре, се покриват с алуминиево фолио и се допичат така.

конци в козунака

тесто на конци

Да ви е сладко и весели празници!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft