Козунаци менте вече заливат пазара за Великден! Как да ги познаем?

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
Козунаци менте вече заливат пазара за Великден! Как да ги познаем?
13167
Източник: БГНЕС
Снимков материал: pixabay.com
Козунаци менте вече заливат пазара за Великден! Как да ги познаем?

Козунаци менте , които са на половин цена, вече заливат пазара за Великден , предупредиха хлебопроизводители. В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш.

Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак, пише "Монитор".

Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на традиционният български козунак. "Истинският продукт се познава по това, че има голям обем и леко тегло. Друго, което трябва да се гледа, е срокът на годност. Той не трябва да е повече от 7 до 9 дни. Ако видите срок на годност повече от месец, значи козунакът е направен от полуфабрикати и е пълен с консерванти", обясни пред "Монитор" председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Марияна Кукушева.

Нейни колеги обясниха, че в производството на тези ментета няма нищо нелегално, тъй като от 2 години козунакът попадал в групата на печивата, а не на хлебните изделия, за които има по-строги изисквания. Проверка на "Монитор" установи, че вече в търговската мрежа има козунаци, при положение че до Великден остават още 2 седмици. Това ще рече, че ако продуктите са истински, до празника трябва да са с изтекъл срок на годност. "Не ме притеснява от къде е козунакът, важното е да е евтин", обясни пред "Монитор" възрастна жена, която пазаруваше в един от големите хипермаркети в столицата.

От Агенцията за безопасност на храните увериха, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници. "От 12 до 24 март бяха извършени 42 проверки в обекти за производство на хляб и хлебни изделия и бяха издадени пет предписания", съобщиха от агенцията под тепетата.

Две от предписанията са за повишаване хигиената при приготвянето на хлебните изделия, а други два са заради несъответствия по етикетите на крайния продукт. Петото предписание е издадено заради това, че една от съставките в хлебното изделие не е изписана на етикета от производителя, съобщиха от агенцията. Оттам уточниха, че започват и проверки за произхода и качествата на агнешкото месо в търговската мрежа. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft