Маята се разбърква с 1 к.ч. вода, 1 ч.л. захар и малко брашно на каша.
Оставя се да утрои обема си.
Тогава се разбиват яйцата със захарта много добре.
Прибавя се топлото прясно мляко, ванилията, лимоновата кора, втасалата мая и с брашно се забърква тесто като за кекс.
Трябва да се разбие в по-голяма купа, защото след това се оставя на топло поне 1 час или докато удвои обема си.
След като е втасало се прибавя разтопената мазнина и с още брашно се замесва меко тесто (да не лепи обаче по ръцете).
Разделя се на 3 топки и всяка се разточва на кора с дебелина 3-4 мм.
Кората се нарязва на дълги триъгълници (от центъра към краищата).
Всяко триъгълниче се взима, дооформя се (ако има нужда - поразтегля се или се изтънява ако е по-дебело) и в единия му край (в основата) се слага мармалад, объркан със смлени орехови ядки. Мармаладът не трябва да е рядък, а ако все пак е, се слагат повечко орехи, за да се подсуши.
Триъгълничето се навива от основата към върха на кифличка.
Готовите кифлички се подреждат в намазана с мазнина тава на разстояние една от друга, защото предстои да втасат.
Оставят се на топличко да втасат (не прекалено обаче, защото при печенето още нарастват на обем и има опасност да се разлеят).
След като са втасали, се намазват внимателно с разбит жълтък и се поръсват със сусам и кристална захар.
Пекат се в предварително загрята умерена фурна до зачервяване.
След като са изпечени, се изваждат от тавата веднага (иначе после ще ви е трудно да ги отлепите) и се оставят да изстинат.
Съхраняват се в торбички, за да не изсъхнат прекалено бързо.
Козуначени кифлички с мармалад
22 Декември 2011
580745
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари