Козуначен пудинг с карамелена решетка

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Козуначен пудинг с карамелена решетка
Козуначен пудинг с карамелена решетка
admin
Добавена от: admin
7889
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

400 г стар козунак
600 мл прясно мляко
6 яйца
1 ванилия
100 г захар
100 г краве масло
50 г стафиди
1/2 пръчка канела

за карамелената решетка:

100 г захар
20 мл вода  

Млякото се загрява в касерола и към него се добавят ванилията, канелата и 50 г от маслото.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Млякото се сипва на тънка струйка в сместа при непрекъснато бъркане. Прибавят се стафидите.
Козунакът се начупва на малки хапки, слага се в яйчената смес и се оставя за около 10 минути. След това канелената пръчка се изважда.
 Купички за крем Брюле се намазват обилно с останалото масло и в тях се разпределя сместа с козунаците, като не се пълнят до горе. Подреждат се в тава с гореща вода, която трябва да стигне до 1 см от дъното на купичките. Пече се 25 минути на водна баня в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Когато пудингът е готов, с остър нож внимателно се отделя от стените на купичките и се обръща.
Захарта и водата за карамелената решетка се слагат в подходящ съд на котлона. Загряват се на слаб огън, за да може разтопяването да стане равномерно. Не се бърка до стопяването на всичката захар. След това се бърка с вилица до получаването на светъл карамел. Дърпа се от огъня и продължава да се разбърква, докато карамелът започне леко да се сгъстява.
Хартия за печене се слага върху дървена дъска. С вилицата се взима от карамела и първоначално се разпръсква енергично над съда. След това с бързи движения започва да се оформя решетка върху хартията. Внимава се да няма едри капки, за да може украсата да стене лека и ефирна. Оставя се да се втвърди. После се отлепва внимателно от хартията и се начупва на едри парчета. Готовият пудинг се украсява с карамелената решетка и се поднася.
Могат да се направат и карамелени топки като се постави лъжица на кухненския плот, така че дръжката й да стърчи извън него. Под нея на пода задължително се постила хартия. С вилица се взима от карамела и с бързи хоризонтални движения, първите отново са над съда, се минава многократно, перпендикулярно над дръжката на лъжицата. Фината паяжина, която се образува под нея се събира внимателно с ръка и се оформя като топка.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft