Млякото се загрява в касерола и към него се добавят ванилията, канелата и 50 г от маслото.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта. Млякото се сипва на тънка струйка в сместа при непрекъснато бъркане. Прибавят се стафидите.
Козунакът се начупва на малки хапки, слага се в яйчената смес и се оставя за около 10 минути. След това канелената пръчка се изважда.
Купички за крем Брюле се намазват обилно с останалото масло и в тях се разпределя сместа с козунаците, като не се пълнят до горе. Подреждат се в тава с гореща вода, която трябва да стигне до 1 см от дъното на купичките. Пече се 25 минути на водна баня в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Когато пудингът е готов, с остър нож внимателно се отделя от стените на купичките и се обръща.
Захарта и водата за карамелената решетка се слагат в подходящ съд на котлона. Загряват се на слаб огън, за да може разтопяването да стане равномерно. Не се бърка до стопяването на всичката захар. След това се бърка с вилица до получаването на светъл карамел. Дърпа се от огъня и продължава да се разбърква, докато карамелът започне леко да се сгъстява.
Хартия за печене се слага върху дървена дъска. С вилицата се взима от карамела и първоначално се разпръсква енергично над съда. След това с бързи движения започва да се оформя решетка върху хартията. Внимава се да няма едри капки, за да може украсата да стене лека и ефирна. Оставя се да се втвърди. После се отлепва внимателно от хартията и се начупва на едри парчета. Готовият пудинг се украсява с карамелената решетка и се поднася.
Могат да се направат и карамелени топки като се постави лъжица на кухненския плот, така че дръжката й да стърчи извън него. Под нея на пода задължително се постила хартия. С вилица се взима от карамела и с бързи хоризонтални движения, първите отново са над съда, се минава многократно, перпендикулярно над дръжката на лъжицата. Фината паяжина, която се образува под нея се събира внимателно с ръка и се оформя като топка.
Козуначен пудинг с карамелена решетка
22 Декември 2011
7889
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари