Помните ли онези козуначни кифли от лавката в училище? Меки, пухкави и с безумно вкусна сладка коричка ? Точно такива ви предлагаме да ги опитате днес. Рецептата е от кулинарния блог на Ваня Джорджевич, известна със своите кулинарни вълшебства.
Козуначени кифли
Продукти:
4 яйца
200 гр.захар
200 гр.кисело мляко
125 гр.масло или свинска мас (в оригиналната рецепта са с мас - от нея стават по-мекички)
1 кубче прясна мая (42 г)
1 ч.л.сол
кората на 1 лимон
1 пак.ванилия
125 мл фанта или швепс
50 мл прясно мляко за активиране на маята
1 250 гр.брашно
1 яйце за намазване
За плънката:
мармалад - по избор или течен шоколад
захар - за поръсване
по желание мак - за поръсване
Приготвяне:
Загрейте съвсем леко млякото и разтворете в него маята, 1 с.л. от захарта и 1 с.л. от брашното, и оставете закваската добре да шупне. С вилица разбийте леко яйцата и прибавете към тях захарта, швепса, ванилията, както и половината от разтопената мас - останалата мазнина трябва да ви остане за доизмесване.
Към продуктите сложете кисело мляко и разбъркайте. В отделен съд пресейте брашното със солта и постепенно го добавете към течните съставки. Замесете меко тесто, като в него постепенно добавите и останалата мас или масло. Ако готовото тесто лепне, в никакъв случай не добавяйте повече брашно, просто използвайте брашно при оформянето на кифличките.
Готовото тесто оставете на топло да втаса до удвояване на обема. Тестото се разделя на топчета с тегло около 90-100 г, които се разточват елипсовидно. В единия край се слага от желаната плънка - мармалад или шоколад, след което се навиват на руло и се слагат в покрита с хартия тава.
Оставяте кифлите да втасат, намазвате ги с разбито яйце, посипвате със захар и печете в загрята на 180 градуса фурна до апетитен златист загар. Рецептата за тези невероятни козуначени кифли от тефтера на прабаба е от блога на Ваня Джорджевич.