Гастрит - симптоми и лечение

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
Кои храни да се избягват при гастрит
337745
Кои храни да се избягват при гастрит

Кои храни да се избягват при гастрит

Всички рафинирани въглехидрати. Това означава захар във всичките й форми, особено бялата захар и всички храни и питиета, съдържащи захар. Това означава също бяло брашно и всички храни, приготвени от него като хляб, бисквити, слад­киши, пудинги; бял полиран ориз и други рафини­рани зърнени храни като саго или тапиока.

Избягвайте газираните напитки, пюрета с пло­дов аромат и бутилирани плодови напитки — дори така наречените здравословни напитки като шипков сироп или малцови сокове от касис, тъй като те съдържат доста голямо количество захар (около 60%). Внимавайте особено за "скритите" захари. Много от фабричните храни съдържат неподозирано големи количества захар; напри­мер сладоледът съдържа 20% захар, доматеният кечуп - 18%; подсладените туршии - над 30%; кока-колата - 10%; дори сухарите имат около 30% захар.

Фабрично произведените храни за бързо приготовление трябва, да се избягват заради добавките, които съдържат. Става дума за оцве­тители, консерванти, ароматизанти, емулгатори, стабилизатори, прибавени от фабричния произ­водител за подсилване на вида, аромата и срока на годност на даден продукт. Макар че тези добавки се подлагат на сериозни тестове, никой всъщност няма представа какво ще е въздействието им след време върху човешкия организъм, или пък ефектът от постоянното им натрупване. Смята се, че имат пряко отношение към свръхвъзбудимостта у децата. Силно оцветените храни са особено вредни в това отношение.

Ето основните групи добавки: ароматизанти, емулгатори, втвърдите ли и стабилизатори; храни­телни киселини; оцветители; консерванти; анти-оксиданти и подсладители. Някои от антиоксидантите са забранени в много страни, тъй като е доказано, че увреждат черния дроб и бъбреците и увеличават холестерола и мастите в кръвта. Всъщ­ност, трябва да избягваме консервираните храни, туршии, бобови (освен поникнали); касис и сини сливи — заради високата им киселинност. Употре­бата на сол трябва да е силно ограничена и осо­лени храни, като фъстъци например, да бъдат напълно избягвани.

1 2 3 4
5
6 7
Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft