Кои храни да се избягват при гастрит
Всички рафинирани въглехидрати. Това означава захар във всичките й форми, особено бялата захар и всички храни и питиета, съдържащи захар. Това означава също бяло брашно и всички храни, приготвени от него като хляб, бисквити, сладкиши, пудинги; бял полиран ориз и други рафинирани зърнени храни като саго или тапиока.
Избягвайте газираните напитки, пюрета с плодов аромат и бутилирани плодови напитки — дори така наречените здравословни напитки като шипков сироп или малцови сокове от касис, тъй като те съдържат доста голямо количество захар (около 60%). Внимавайте особено за "скритите" захари. Много от фабричните храни съдържат неподозирано големи количества захар; например сладоледът съдържа 20% захар, доматеният кечуп - 18%; подсладените туршии - над 30%; кока-колата - 10%; дори сухарите имат около 30% захар.
Фабрично произведените храни за бързо приготовление трябва, да се избягват заради добавките, които съдържат. Става дума за оцветители, консерванти, ароматизанти, емулгатори, стабилизатори, прибавени от фабричния производител за подсилване на вида, аромата и срока на годност на даден продукт. Макар че тези добавки се подлагат на сериозни тестове, никой всъщност няма представа какво ще е въздействието им след време върху човешкия организъм, или пък ефектът от постоянното им натрупване. Смята се, че имат пряко отношение към свръхвъзбудимостта у децата. Силно оцветените храни са особено вредни в това отношение.
Ето основните групи добавки: ароматизанти, емулгатори, втвърдите ли и стабилизатори; хранителни киселини; оцветители; консерванти; анти-оксиданти и подсладители. Някои от антиоксидантите са забранени в много страни, тъй като е доказано, че увреждат черния дроб и бъбреците и увеличават холестерола и мастите в кръвта. Всъщност, трябва да избягваме консервираните храни, туршии, бобови (освен поникнали); касис и сини сливи — заради високата им киселинност. Употребата на сол трябва да е силно ограничена и осолени храни, като фъстъци например, да бъдат напълно избягвани.