Най-добрият начин да се предпазите от ултравиолетовите лъчи на слънцето са защитните лосиони, но ново изследване на учени от Лондон показва, че някои храни също ви пазят от изгаряне. Черният шоколад през лятото има подобен на лосионите ефект.
Тайната се крие във флавоноидите , съдържащи се в лакомството, които имат ефекта на слънцезащитен крем . Друг продукт, с който може да защитите кожата си от слънцето, е доматът. Антиоксидантите в червения зеленчук правят кожата по-устойчива на слънчеви лъчи.
Доматите , през термична обработка съдържат повече защитни вещества от пресните домати. Морковите, богати на бета каротин, също предпазват от слънчево изгаряне. Оранжевите плодове и зеленчуци като цяло са полезни за кожата през това време от годината. Наблягайте на сладки картофи , манго, кайсии, дини и зелени зеленчуци като спанак, броколи, които съдържат много бета каротин.
Витамините C и Е също са препоръчителни, тъй като убиват свободните радикали, които разрушават клетките вследствие на силното слънце. Тях можете да откриете в цитрусовите плодове, кивито, касиса и др.