Ако обичате мусака, но ненавиждате да режете картофите на ситно с часове, днес имаме за вас идеалната бърза мусака , която ще ви накара да преосмислите това любимо ястие от картофи и кайма ! Най-хубавото е, че за мързеливата мусака , която ви представяме днес, може да използвате остатъците от картофено пюре, което сте поднесли към снощната или онзиденшната вечеря - така хем няма да хвърляте храна, хем ще имате на трапезата вкусна и ароматна готвена гозба . Без повече предисловия, ето рецептата за новата мързелива мусака , която стана любима на всички в мрежата:
Мързелива мусака с картофено пюре
Продукти:
1 кг картофи
400 гр.
1 глава лук
2 с.л. заквасена сметана
25 гр. масло
сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
Приготвяне:
Смелете месото на кайма (или използвайте готова). Обелете лука и нарежете на ситно.
Обелете картофите и ги сварете в подсолена вода.
Запържете лука в малко мазнина, добавете каймата, като хубаво я намачкате, за да стане на трохи. Овкусете със сол и черен пипер, а по желание може да добавите и други подправки. Ако ви се струва прекалено сухо, добавете мъничко вода.
Излейте водата от картофите и добавете маслото, след което намачкайте на пюре.
Сложете в тава за печене хартия за печене и намажете с малко олио или масло.
На дъното сложете слой от пюрето.
След това изсипете овкусената кайма и заравнете хубаво.
Отгоре изсипете останалото пюре и загладете хубаво с дървена лъжица.
Намажете горния пласт със сметана, за да се получите вкусна коричка.
Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Не му трябва много - около 20-30 минути са достатъчни.
По желание може да поръсите с настърган кашкавал към края на печенето.
Да ви е сладко!