Италианският кекс е известен в целия свят! Никъде другаде не правят толкова мек, сочен и ароматен сладкиш. Луксозният хляб обикновено се пече за Коледа и Великден , както и за всеки друг специален повод и празник.
Кексът със сушени плодове ще се получи, ако следвате точните указания по рецептата. Обърнете внимание на качеството на продуктите!
Важно предупреждение: Италианският кекс е по-добре да се приготви предварително, така че да престои в продължение на няколко дни и да поеме аромата на сушените плодове. След 2-3 дни може да го разрежете! Чудесна идея е да подарите на любимите си приятели парче от празничния сладкиш, увито в красива опаковка!
- 800 грама брашно
- 1 чаша прясно мляко
- 1,5 чаша захар
- 40 грама прясна мая
- 150 грама краве масло
- 3 яйца
- 2 жълтъка
- 2/3 чаша подсладител
- 150 грама стафиди
- 150 грама сушени кайсии
- 1 чаена лъжичка индийско орехче
- 0,5 чаена лъжичка кардамон
- 1 супена лъжица настъргана лимонова или портокалова кора
- 2 пакетчета ванилова захар
Начин на приготвяне:
Смесете маята с 2 супени лъжици захар. Добавете 3-4 супени лъжици топло мляко, добавете и 2 супени лъжици брашно, разбъркайте добре. Оставете маята за около 15 минути, докато се появят малки мехурчета по повърхността.
Пресейте 2 чаши брашно в купа и изсипете към него останалото топло мляко. Разбъркайте добре. Добавете и маята.
Внимателно разбъркайте тестото, до получаването на гладка смес. Оставете тестото да увеличи обема си на топло място за 1-2 часа.
Разбийте яйцата на пяна, добавете жълтъците и ги изсипете към тестото. Също така добавете омекналото масло, нарязано на парчета, и ваниловата захар.
Добавете още 3 чаши брашно, захар и подправки. Подправките не ги пропускайте! За вкус можете да добавите 2 супени лъжици коняк или ром, те ще придадат на кекса по-специален вкус.
Замесете тестото и го оставете за още 2 часа на топло място.
Нарежете захаросаните и сушените плодове на малки парченца. Ако искате да направите кекс със сушени плодове и ядки, тук е момента да добавите ядките, също нарязани на не много едро. Стафидите, накиснати в гореща вода, също се прибавят към готовото тесто.
Замесете тестото отново. Намажете форма с масло, сложете тестото и го оставете да бухне на топло още 1 час. Печете сладкиша на 180 градуса за около 45-50 минути.
Можете да украсите кекса с разбити белтъци и ядки, но можете просто да намажете тестото с жълтък, преди да го поставите във фурната.
Можете също така да разтопите мармалад с малко вода в микровълновата фурна и да украсите с него кекса! Ще стане още по-ярък и красив! Ядките и сушените плодове също са подходящи за украса!
С червено вино, горещ шоколад, какао, кафе или чай – с всяка напитка този пищен кекс се комбинира перфектно.
Италианският сладкиш ще ви стане любим, обещаваме ви! Кажете на приятелите си за него, те също ще го оценят!