Ако се чудите с какво да напълните постните чушки за Бъдни вечер освен с традиционния ориз, днес ви предлагаме една страхотна и лесна рецепта от Катето Евро . Вече ви показахме нейния вкусен боб в гърне, а сега ви предлагаме още една ароматна постна рецепта, с която да разнообразите семейното меню.
Сухите чушки се пълнят със свежа плънка, които можете да поднесете и с кисело мляко.
Пълнени сухи чушки за Бъдни вечер
Необходими продукти:
500 г коприва
½ ч.ч.
2 глави лук
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
1 с.л. сух девисил
1 ч.л. черен пипер и сол
6 с.л. олио
10 бр. сухи чушки
10 ч.л. настъргани домати (пресни или от буркан)
брашно (за запечатване)
Начин на приготвяне:
Почистете копривата и я измийте с гореща вода. Отцедете я добре и я нарежете на дребно. Накиснете чушките в топла вода докато се отпуснат.
Задушете нарязания на ситно лук в олиото и прибавете ориза, а след това и доматите. Накрая се добавят копривата, магданоза, черния пипер, девисила и сол на вкус. Тази плънка за чушките престоява 10 мин., за да поеме оризът напълно течността от нея.
Напълнете чушките със сместа и запечатайте отвора им, като ги потопите в брашно.
Подредете ги в тенджера с отвора към стената на съда. Залейте ги с 2 чаши вода, похлупете ги с чиния и ги оставете да къкрят във фурната на слаб огън за около 40 мин.
Можете да поднесете ястието със заливка от кисело мляко.