Сложете каймата в голяма купа, добавете изчистения и измит ориз, нарязаните ситно глави лук и подправки на вкус. Добавете1-2 кафени чашки топла вода, разбъркайте добре и оставете плънката да почива, докато поеме водата.
През това внимателно разделете киселата зелка на листа и изрежете твърдата и жилеста част. По-големите листа е добре да разрежете на две. Сърцевината на зелката накълцайте и разстелете на дъното на тенджерата. Увийте стегнати сармички от зелевите листа и плънката и ги подредете плътно върху накълцаното кисело зеле. Отгоре поставете чиния, така че да ги притисне, и залейте със зелев сок, разреден с малко вода (колкото да ги покрие). Варете до готовност на тих огън, за да не загорят.
Щом сармичките са сварени, извадете ги в дълбока чиния и залейте със сгорещена мазнина, в която сте запържили малко червен пипер.