Мачкан хляб - колкото повече бодеш тестото с пръсти, толкова повече шупва! БЕЗ месене:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мачкан хляб - колкото повече бодеш тестото с пръсти, толкова повече шупва! БЕЗ месене:
Мачкан хляб - колкото повече бодеш тестото с пръсти, толкова повече шупва! БЕЗ месене:
30761
Мачкан хляб - колкото повече бодеш тестото с пръсти, толкова повече шупва! БЕЗ месене:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е вид фокача , тънък хляб , който е мек и ефирен като памук, но има много средиземноморски вкус, така че можете да го приготвите за закуска или вечеря и е чудесен като лека закуска във всяка част от деня.

Тестото е доста лепкаво и не трябва да се меси на ръка, но е необходимо да се обърка няколко пъти за около 15 минути. За да стане толкова меко и цялото на пухкави мехурчета, ще ви трябва един инструмент – кухненска шпатула, с която ще „сгъвате тестото“.

Така че, използвайки само пръстите си и шпатула ще замесите най-вкусното хлебче , което сте опитвали. Освен лук и картофи отгоре можете да сложите всичко по ваш вкус: маслини, чушки, чери домати, гъби... Но, да не ви държим в напрежение, вижте как се приготвя вкусната домашна фокача на мехурчета :

Домашна фокача на мехурчета

Продукти:

500 г брашно (около 4 чаши)

400 мл вода на стайна температура (около 2 чаши)

20 мл олио

1/2 супена лъжица сол

2 чаени лъжички захар

1/2 чаена лъжичка суха мая

И още:

1 картоф

1/2 глава лук

олио и сол според нуждите

Начин на приготвяне:

В по-дълбока купа сложете 500 г брашно, след което добавете 1/2 ч.л.

суха мая и 2 ч.л. захар. Разбъркайте малко на ръка или с лъжица. Направете вдлъбнатина, след което добавете 20 мл зехтин и 10 г сол. Разбъркайте отново.

тесто фокача

След това постепенно започнете да добавяте 400 мл вода със стайна температура. Можете да разбърквате на ръка или с шпатула, или лъжица, както прецените. Накрая ще получите мокро тесто, което е доста лепкаво за месене на ръка, но така трябва да бъде. Покрийте с капак или фолио да почине за 10 минути.

лепкаво тесто

Поръсете работната повърхност с малко брашно, след което извадете отгоре тестото. Внимателно го разтегнете на правоъгълник с пръсти. Използвайте само пръстите си и дърпайте с кратки удари, не забравяйте, че тестото е доста лепкаво. След това вземете шпатулата и започнете да го "сгъвате".

обработка тесто

сгънато тесто

Хванете първо едната страна, след това обърнете половината от правоъгълника към средата и след това направете същото с другата страна. Ще получите по-малък правоъгълник. След това с шпатула хванете едната страна и прехвърлете тестото в средата, повторете от другата страна, така че да получите квадрат.

сгъване тесто

Гледайте видеото на линка в края на текста, за да видите как изглежда. Върнете "сгънатото" тесто в купата, покрийте го с капак или фолио и го оставете да почине за 15 минути. Тази процедура на "сгъване" ще трябва да се повтори още два пъти.

Така че 45 минути и три пъти сгъване, плюс първите 10 минути почивка... отнема почти час за обработка на тестото, което след това се оставя цял ден в хладилника. Но изчакайте да видите края, наистина си заслужава. Така че, след като почине 15 минути, разтеглете тестото отново върху леко набрашнена повърхност.

 

С шпатула избутайте тестото от четирите страни все едно го сгъвате и след като го "опаковате", върнете го в купата, покрийте го и го оставете да почине за втори път за 15 минути. Третият път, когато извадите тестото, прегънете го отново и върнете в купата, която предварително сте намазали малко със зехтин.

Покрийте купата с тестото и го оставете в хладилника да „отлежи“ за 24 часа. Това е много важно и не пропускайте тази стъпка. На следващия ден можете да го печете: първо пригответе формата: намажете я с олио или покрийте с хартия за печене, която също ще намажете малко.

Извадете на плота тестото, което все още ще е меко и лепкаво, и с пръсти го разтеглете докъдето можете, тоест до краищата на тавата за печене. Трябва да е меко. Оставете да почине за 1 час. След това намажете дланите/пръстите си с олио и започнете да "набождате" тестото с пръсти.

втасало тесто

Разперете пръстите си и направете вдлъбнатини в него. Ще забележите, че в тестото ще започнат да се образуват мехурчета - така и трябва, защото именно мехурчетата правят този хляб толкова мек и ефирен. Този метод е замислен от световноизвестния италиански готвач Габриеле Бончи.

мачкано тесто

Отгоре се залива със зехтин. Обелете картофа и го нарежете на много малки кубчета (пече се половин час, така че имайте предвид, че през това време картофите трябва да се изпекат). Също така нарежете една глава лук на ивици. Разпределете равномерно отгоре.

тесто на мехури

Посолете отгоре и подправете с черен пипер. Можете да използвате и подправки или зеленчуци по ваш избор и вкус. Загрейте фурната до максимална температура. Пъхнете вътре "фокачата" и веднага намалете температурата на 200 градуса. Печете 25-30 минути.

мека домашна фокача

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft