Колкото и да е разнообразна Европейската кухня, от време на време, искаме да вкусим различни традиционни рецепти, пробуждащи сетивата. Например, еврейската кулинария, която открай време влия нашата с привлекателни аромати, вкусове и комбинации.
Затова, днес, Ви представяме - Бабка ! Рецептата, която предстои да научите, е характерна за Полската кухня и Израелската кухня .
Необходимите продукти за 6 порции "Бабака" са:
1 чл сода
160 мл хладка вода
260 г брашно
1/2 кафе
лъжичка сол
80 г масло
30 г захар
150 г черен шоколад
2 лс мляко
100 г печени и строшени лешници
Започваме приготовленията. Преди всичко трябва да смесим содата с хладката вода. Оставяме сместа да "почине" 10 мин, докато се образува лека пяна на повърхността. След това прибавяме брашното, солта и захарта. С помощта на миксер, разбиваме, прибавяйки предварително приготвената содена смес. Когато текстурата добие гладък и еластичен вид, прибавяме маслото и продължаваме да бием още пет минути. Сега оставяме тестото да престои за час и половина/два, докато обемът му се удвои. Готово. Взимаме нож и поставяме тестото върху работния плот, поръсен с брашно. Използвайки точилка, разстелете го в квадратна форма (40х40 см) и слагаме в хладилника за 15 мин. После слагаме шоколадовата смес и завиваме на руло. Сетне го увиваме във формата на венец. Остава само да го сложим във фурната (210°) за 35 /40 мин.