Лятото чука на прага, което означава, че идва дългоочакваният сезон на най-вкусния плод - динята .
Сочният и сладък плод може да купим на всеки пазар или във всеки супермаркет. Но на всеки се е случвало да попадне на не особено вкусен и зрял екземпляр. Затова днес решихме да ви научим как точно да изберете най-хубавата диня на пазара.
8 съвета за това, как да изберем диня
1.
Голяма грешка е да се предположи, че по-голямата диня е по-сладка. Оказва се, че трябва да заложим на средната по размер диня . Идеалното тегло за този плод - 5-7 кг.
2. ЗРЯЛОСТ
За разлика от ябълките, авокадото и бананите, дини не стават по-зрели, ако престоят. За да разграничите зрелия плод от неузрелия, обърнете внимание на опашката . Тя трябва да бъде суха и жълтеникава . Ако видите диня със зелена опашка, тогава тя още не е узряла.
3. МОМЧЕНЦЕ ИЛИ МОМИЧЕНЦЕ
Може да изглежда смешно, но дините се различават по пол . Да различим "момчетата" от "момичетата" е много просто. "Мъжките" дини като цяло са по-големи , те са слабо издължени по вертикалната ос. "Момичетата" са по-сплескани , семките при тях са малко по-малки от тези при мъжките дини. Смята се, че женските дини са много по-сладки от мъжките.
4. АРОМАТ
Дори душенето на динята отстрани да изглежда малко странно, струва си да опитате миризмата им . Ако смятате, че ароматът й е сладък, то спокойно можете да си я купите. Ако, обаче, забележите, че има кисел привкус , най-добре е да оставите такава диня на тезгяха, за да не се натровите.
5. ПЕТНА
Петната по дините се появяват, защото плодовете са в контакт със земята. При зрялата диня петното трябва да бъде с наситено жълт цвят , даже и по-тъмен. Не купувайте диня, ако петното отстрани е бяло - това значи, че плодът все още не е узрял.
6. СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ
За съжаление, по рафтовете все още рядко може да се намери диня с маркирана дата на годност . Посъветвайте се с продавача преди колко време е откъсната динята. Тя се счита за прясна в продължение на 3-4 седмици след откъсването й от градината.
7. ЗВУК
Зрялата диня при почукване издава кух звук . Също така се опитайте да стиснете динята в горната и долната част, ако чуете леко пращене , значи е добре узряла.
8. СЪДЪРЖАНИЕ НА НИТРАТИ
Съдържанието на химическите вещества може да се провери само като разрежете плода. Ако намерите там бели или жълти ивици , това означава, че нивото на пестициди и нитрати в динята е надвишено.
Използвайте тези съвети при избора на диня, за да купувате винаги само най-доброто! Споделете тази статия с приятелите си!