Фасулът е не само вкусен, но и питателен, богат на витамини и минерали. Той ще добави специален вкус към всяка гарнитура и ще донесе безценни ползи на тялото ви.
СЪСТАВ:
- Боб (червен) - 1 кг
- Захар - 4,5 супени лъжици
- Сол - 4,5 супени лъжици
- Лимонена киселина - 1/4 чаена лъжичка на половин литров буркан
- Вода - 1,25 литра
Консервиране на боб :
Изплакнете добре зърната и ги накиснете във вода за 9-10 часа или за една нощ.
На сутринта отцедете водата и изплакнете боба отново.
Бобът се слага в тенджера, налива се вода и се слага на котлона.
Оставете да заври и отстранете пяната, ако се образува. Варете 10-15 минути на тих огън.
Отцедете водата, залейте боба с прясна вода и го сложете отново на котлона.
Подготовка :
- Когато водата заври, добавете към боба 2 супени лъжици сол и 2 супени лъжици захар. Разбъркайте и гответе на слаб огън до омекване, като внимавате бобът да остане непокътнат и да не се превари.
Приготвяне на буркани :
- Докато бобът се вари, измийте и стерилизирайте половинлитровите буркани. За 1 кг боб са необходими 6 кутии, като част от боба остава за текущо потребление.
Приготвяне на саламура :
- Налейте 1,25 литра вода в тенджера, добавете 2,5 супени лъжици сол и 2,5 супени лъжици захар. Оставете да заври.
Консервиране :
- Добавете приблизително 1⁄4 чаена лъжичка лимонена киселина към всеки стерилизиран буркан.
- С решетъчна лъжица наредете сварения боб в бурканите, като отстранявате излишната течност.
- Залейте боба с врящата саламура и завийте капачките. Обърнете бурканите и покрийте с нещо топло, за да изстинат бавно.
Тази проста рецепта ще ви позволи да се насладите на вкусен и здравословен боб по всяко време на годината. Просто отворете консерва и добавете боб към супа или салата за бързо и питателно ястие.