Изхвърляме кората на банана без да се замислим, а всъщност не знаем колко е полезена. Именно тя има много предимства, които действат на нашето здраве и красота .
Кората може да съдържа три до четири пъти повече фибри, отколкото плода, а влакнините са важни, когато става дума за прочистване на тялото от токсини, казва известната нутриционистка Кимбърли Снайдер.
В кората се намират и изобилие от витамини и антиоксиданти , които са добри бойци срещу преждевременното стареене. Освен това, тя съдържа много малко калории, мазнини и захари.
Също така,кората от банан повишава нивото на серотонин, който влияе на доброто настроение. Бананът е добър източник на калий, но Снайдер заяви, че обелката съдържа много повече разтворими фибри, които ви карат да се чувствате продължително време сити и ще ви помогне да намалите лошия холестерол. Освен разтворимите влакна, богата е и неразтворими, които са отлични за храносмилателния тракт.
В някои части на света, като Индия и Азия, съвсем обичайна практика е пърженето или смилането на обелката от банан, която се използва в десертите. Опитайте се да добавите парче във вашето smoothie или в сладкишите. Колкото банана е по-зрял, толкова неговата черупка е по-тънка и вкусна. В кората, обаче, цитрусите, като и портокалите, се намира голямо количество витамин С, отколкото в сока, а съдържа и витамини А и Б и важни минерали, като цинк, калций, селен и манган. Настърганата кора можете да добавите като подправка към салати или в десертите. Също така, трябва да се отбележи, че кората на динята е също така богата на витамин С, В6 и цитрулин, аминокиселина, която се грижи за кръвоносните съдове и допринася за подобряване на кръвообращението. Отстранете зеления част от кората, а бяло поставете в сокоизстисквачка или пасатор, заедно със сочния розов плод.
Трябва да имате предвид, че кората трябва да използвате само на тези плодове, при чието отглеждане не са били използвани пестициди.