Днес може би на всеки ъгъл има баничарница, където можете да похапнете царски, но трябва да признаете, че няма нищо по-хубаво от домашната баница .
Това е оригиналната рецепта за домашни кори за баница , обяснена стъпка по стъпка, така че ако сте почитатели на приготвените у дома вкусотии, опитайте я и се насладете на вкуса на традицията. Ето какво ви трябва:
Домашни кори за баница
Продукти:
- 1 кг брашно тип 400 за баници
- 100 мл олио
- 20 гр.
Приготвяне:
Замесете от съставките средно меко тесто. Оставете да престои 15 минути. От това количество продукти получаваме 1 и 1/2 кг тесто, което разделяме на три части, така че всяко парче тесто да съдържа 1/2 кг.
Поставя се в тава и се намазва с мазнина да почине. Когато правя баница, обикновено омесвам тестото и го слагам в хладилника да почива.
Един час преди да започна да правя баницата, вадя тестото от хладилника, за да се затопли малко на стайна температура и тогава започвам да го разточвам.
Първо го разточвам до половината с точилка, после го разтеглям малко на ръце и след това го разтягам върху тавата.
Намазвам с олио и разтягам максимално с ръце. Пълня в зависимост от желанието на семейството ми. Едни обичат сирене, други картофи, а трети (предимно) с месо.
Когато напълня всички кори, отново намазвам баницата с олио и разбира се пека в загрята фурна на 200°C.
Ако сте напълнили баницата с картофи или месо, по време на печенето я залейте със смес от вода, олио и сол (200 мл вода, 50 мл олио и малка чаена лъжичка сол сложете да заври и когато е наполовина изпечена, залейте баницата с водата и върнете във фурната).
Разбира се, ако имате по-голямо количество баница, заливътката трябва да бъде в по-голямо количество.