Короноват я като най-вкусната торта на света. Коя е тя и заслужава ли тази титла? Рецептата и подробни инструкции - само тук:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Короноват я като най-вкусната торта на света. Коя е тя и заслужава ли тази титла? Рецептата и подробни инструкции - само тук:
Короноват я като най-вкусната торта на света. Коя е тя и заслужава ли тази титла? Рецептата и...
27845
Короноват я като най-вкусната торта на света. Коя е тя и заслужава ли тази титла? Рецептата и подробни инструкции - само тук:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Най-вкусната торта в света : така я наричат в родната й  Норвегия . Ние не се ангажираме да го твърдим, тъй като не сме опитвали други норвежки сладкиши, но тортата наистина е убийствено вкусна
В същността си представлява нежно-хрупкави целувчени блатове , слепени с пухкав сметанов крем и пълнеж от сладки карамелизирани ябълки . Всичко това поръсено с ароматни бадеми - може ли човек да му устои? 

И без да се бавим повече Ви представяме рецептата: 

най-вкусната торта на света
За тестото:
100 гр.меко масло 
100 гр. захар 
4 жълтъка 
200 гр. брашно
3-4 с.л. прясно мляко
0,5 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. ванилова захар  

За целувчената смес: 
4 белтъка
200 гр. захар 

За плънката: 
800-900 гр. ябълки 
1-2 супени лъжици захар 
60-70 г тъмни стафиди 
1 ч.л. канела 
лимонова кора - на вкус 

За крема: 
1 опаковка течна сметана (250-330 мл) с масленост 38 %
1 супена лъжица пудра захар  
печени нарязани  бадеми 
 

Начин на приготвяне:

Разбийте мекото масло със захарта. Продължавайки да биете, добавете един по един жълтъците. След това пресейте брашното с бакпулвера в сместа, изсипете ванилията, добавете и прясното мляко. Омесете тестото и го поставете в хладилника, докато приготвяте целувчената смес. 

Подгответе 2 еднакви форми с диаметър 22,5 см. Покрийте ги с хартия за печене, а отвън обвийте дъното с фолио. 

Разбийте добре белтъците, като постепенно добавяте захарта. 

Загрейте фурната на 175 ° С. 
норвежка торта
Извадете тестото от хладилника и го разпределете равномерно по дъното на 2-те форми.

Тестото ще е на тънък слой - това трябва да бъде така! Разпределете отгоре и разбитите белтъци, също равномерно в двете форми. Поставете ги във фурната и печете 30 минути до красив златисто-бежов цвят. Ако двете форми не се поберат във фурната, може да ги изпечете една след друга. В този случай ще е необходимо да приготвите целувчената смес на два пъти, т.е. 2 белтъка и 100 грама захар за първия блат и същото количество белтъци и захар - за втория. Така белтъците няма да спаднат, докато се пече първият блат. 

норвежка целувчена торта

Извадете формите от фурната и ги оставете да се охладят добре. 

Докато печете блатовете, ябълките трябва да бъдат почистени и нарязани на големи кубчета (всяка на по 6-8 парчета). Добавете захар, стафиди, канела и лимонова кора (по желание). Поставете всичко на огъня (малко по-силен от умерен) и оставете сместа да покъкри около 25 минути, без да добавяте вода. Разбърквайте периодично и внимавайте ябълките да не се превърнат на каша, а да останат меки, запазвайки формата си. Оставете ябълките да се охладят, като ги сложите в цедка, така че да се отцеди полученият сок. 

Разбийте сметаната със захарта. 

Започнете да сглобявате тортата. Най-добре е да го направите във формата, като увеличава височината й със специална лента или хартия за печене, тъй като тортата е висока. 

торта с целувки

Поставете първия блат с целувчената част надолу. Разстелете върху му половината от сметановия крем. Поръсете с нарязани бадеми. Поставете ябълките със стафидите отгоре. Между другото, може да приготвите тортата и с праскови, особено през лятото, когато те са достатъчно ароматни и сочни. В такъв случай може директно да ги подредите между слоевете крем, без да ги обработвате топлинно. Върху тях излейте останалия крем и отново поръсете с бадеми. 

Най-отгоре покрийте с втория блат, с целувчената част нагоре. 
Украсете горната част на тортата по желание - с кафява пудра захар и бадемови листа, с шоколад или както фантазията Ви подскаже. 

Поставете тортата в хладилник за няколко часа и поднесете с чаша ароматен чай. 

Добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft