600 гр. брашно
300 мл прясно мляко
40 гр. прясна мая
100 гр. масло
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
жълтък и малко олио за намазване, сусам
За плънката:
300 гр. мляно месо (по желание)
2 главички лук
200 гр. домашна доматена салца или кетчуп
сол и малко риган
1. В малко хладко мляко разтворете маята и захарта, и ги оставете около десет минути да шупне сместа. Разтопете маслото в останалата част от топлото мляко.
В отделен съд пресейте брашното, добавете останалата захар, солта, втасалата мая и маслото с млякото. Замесете кадифено меко тесто, което да се отлепва лесно от съда.
Тестото се оставя да втасва около един час.
2. От втасалото тесто оформете малки топки, малко по-големи от орех.
Сплескайте леко топките на дланта си и сложете в средата от плънката с кайма.
За плънката:
Запържете лука на слаб огън, добавете каймата и отново запържете около десетина минути. Добавете доматите, поръсете с малко риган и задушавайте, докато се посгъсти. Дръпнете настрана и оставете плънката да се охлади.
Напълнените топки запечатайте добре и ги подредете с шева надолу в намаслена тава за печене.
Намажете хлебчетата с жълтък и малко масло, след което поръсете със сусам.
Печете на 200 градуса около половин час.