КРАЛСКИ ябълков сладкиш: хрупкаво настъргано тесто, богат ябълков пълнеж и фин крем!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
КРАЛСКИ ябълков сладкиш: хрупкаво настъргано тесто, богат ябълков пълнеж и фин крем!
КРАЛСКИ ябълков сладкиш: хрупкаво настъргано тесто, богат ябълков пълнеж и фин крем!
36011
КРАЛСКИ ябълков сладкиш: хрупкаво настъргано тесто, богат ябълков пълнеж и фин крем!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кралят на ябълковите сладкиши ! Така бихме могли да наречем този фантастично вкусен ябълков сладкиш с богата плънка и нежен, фин крем. Не пропускайте да си го приготвите - чудесен е за празничен десерт или просто за нещо сладичко към кафенцето или чая:

кралски ябълков сладкиш

Кралски ябълков сладкиш

Продукти:

форма с размери 25 х 16 см

За тестото:

40 г кристална захар

щипка сол

1 пак.

бакпулвер

200 г обикновено брашно

100 г студено масло

1 яйце

За ябълковия пълнеж:

3 по-големи ябълки

40 г кристална захар

1/2 чаена лъжичка смляна канела

70 мл вода

За крема:

500 мл прясно мляко

70 г кристална захар

2 яйца

60 г царевично нишесте

10 г ванилова захар

50 г масло

Приготвяне:

В купа се изсипват захарта, бакпулвера, солта, пресятото брашно и всичко се разбърква добре. След това настържете 100 г студено масло на едро ренде, разбъркайте, разбийте яйцата и оформете компактно тесто. Разделете го на две неравни части, около 2/3 и 1/3. Увийте всяко парче тесто в хранително фолио и го съхраняваме във фризера за около 30-40 минути.

маслено тесто

Междувременно ще приготвим ябълков пълнеж. Обелете ябълките, отстранете семките, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера. Поръсете ги със захар, канела и добавете вода. Оставете да заври и гответе под капак до омекване за около 7 минути. След това ги прецедете през цедка и преминете към приготвянето на крема.

ябълков пълнеж

Изсипете 2/3 от млякото в тенджерата и оставете да загрее на котлона. В останалото мляко разбъркайте старателно царевичното нишесте и в отделна купа разбийте захарта с яйцата и ваниловата захар на пяна. Постепенно, като бъркате, добавете млякото с царевично нишесте. Сега изсипете тази смес в тенджера с горещо мляко, като бъркате. Сварете плътен крем, който покрийте с фолио в контакт и оставете да изстине.

крем под фолио

Пригответе форма за печене (квадратна), която покрийте с хартия за печене. Настържете по-голямото парче тесто на едро ренде директно във формата и разпределете равномерно. Разпределете ябълковия пълнеж равномерно върху тестото слой и покрийте с целия крем. Загладете крема и отгоре настържете по-малката топка тесто. Сложете сладкиша в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35-40 минути.

сладкиш стъргано тесто

След изпичане оставете сладкиша да изстине напълно, свалете пръстена на формата, както и хартията за печене, и го оставете да се охлади в хладилник за поне още час. Въпреки това, най-добре е да го оставите да изстине за една нощ. Нарежете и сервирайте. 

ябълков сладкиш с крем

Пожелаваме ви добър апетит!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft