Красивата лавандула в храната
Лавандулата е предпочитана за овкусяване и ароматизиране на ястия от италианската, испанската и френската кухня. В основните ястия и сосовете се използват предимно изсушените цветове и листа. В домашни лимонади, сладоледи и сладкиши се слагат пресни ароматни стръкчета.
Печен заек на фурна със сос от червени плодове – боровинки, малини, касис. Цвета може да добавите както към соса, докато го приготвяте, така и да поръсите вече изпеченото месо.
Пикантно руло от сирена за мазане. Смесете няколко вида от млечните продукти, оформете на руло и овъргаляйте в микс от семена – сусам, маково и ленено семе, и подправки – лавандула, копър, мащерка.
Домашната лимонада от прясно изцедени лимони, вода и лед, ще стане още по-ароматна и красива, ако в каната пуснете 2-3 стръкчета свежа лавандула.
Сладолед от лавандула може да приготвите като измиете цветчетата и ги разбиете със захар. Добавете ги към пълномаслено прясно мляко и разбито яйце и охладете. Освен приятен аромат, сладоледът ще има и фин, лилав цвят.