Първи блат:
7 белтъка
250 гр. захар
250 гр. счукани орехи
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици брашно
Втори блат:
7 белтъка
250 гр. захар
250 гр. кокос
2 супени лъжици олио
2 супени лъжици брашно
Пълнеж:
14 жълтъка
250 гр. захар
250 гр. шоколад за готвене
250 гр. маргарин или масло
За украса:
50 гр. бял или черен шоколад
Прави се в правоъгълна тавичка със средна големина. Тавичката се намазва леко с масло и се застила с хартия за печене. Включва се фурната на 220 градуса да се загрее.
Първи блат:
Първо се разбиват белтъците на пяна, след което се добавя захарта лъжица по лъжица и се бие, докато се разтопи захарта. Добавят се 250 грама смлени орехи, 2 супени лъжици олио и 2 супени лъжици брашно и хубаво се разбърква с дървена лъжица или тел. Сместа се изсипва в тавичката и се поставя да се пече на 200 градуса.
Веднага се започва с подготовката на втория блат:
В купа се разбиват 7 белтъка на пяна, след което се добавя лъжица по лъжица захар и се бие, докато се стопи захарта. Добавят се 250 грама кокосови стърготини, 2 супени лъжици олио и 2 супени лъжици брашно и хубаво се разбърква.
Когато първият блат започне да хваща коричка отгоре, се маха от фурната отгоре се поставя сместа с кокоса за втория блат и се връща във фурната. Ще знаете, че блатът е готов, когато кокосовите стърготини започнат да се оцветяват в златисто/ жълтеникаво. Блатът се изважда от фурната, оставя се малко да изстине, след което се обръща бавно и внимателно надолу, за да се махне хартията. Оставя се напълно да се охлади.
Докато се охлажда, се приготвя пълнежът (а може да се приготви и преди печенето на блатовете, т.к. също трябва да се изчака да изстине):
На водна баня се бият 14 жълтъка с 250 грама захар, докато хубаво се разтопи захарта, и се получи гъст крем. След като се сгъсти хубаво, се добавят 250 грама шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Когато сместа стане еднородна, се сваля от огъня и се оставя хубаво да изстине.
Отделно на пяна се разбива маргаринът и след хубаво се охлади, се добавя към шоколадовия пълнеж.
Охладеният блат бавно се обръща с главата надолу (подчертавам бавно и внимателно), тъй като е възможно кокосовият блат да се разчупи, и след се обърне, се маже с пълнежа.
Отгоре за украсява с настърган шоколад.
Оставя хубаво да се стегне и охлади и се нарязва.