Българските краставици поскъпнаха до рекордните 5 лева за килограм по пазарите, залети от пресни зеленчуци посред зима. Въпреки че зеленчукът съдържа основно вода, цената им догони пържолите и кълцаното месо, потресени са потребителите.
По борсите краставиците от родните сортове като Гергана започват от 3,50 лева, но докато стигнат до сергиите чукват 4, 80-5 лева.
По-добре да ям капама, отколкото разни зелении, коментира вчера купувач на Женския пазар в столицата, които си тръгна само с връзка лук за 50 стотинки. Пресните подправки също гонят рекордни цени, като стръкче босилек струва 2 лева и само родния магданоз остава по джоба на българина на цена от 50 стотинки.
Традиционно по това време много се търси зелената салата, като вносната е почти двойно по-евтина от родната, която се търгува по лев за бройка. Зелето поевтинява с три стотинки и се продава на едро по 0,37 лева за килограм. Цената на картофите пада с шест стотинки, до 0,72 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 2,2 процента, до 0,87 лв./кг. Ябълките на едро поевтиняват с 5,0 процента и се продават по 0,95 лева за килограм. Цената на лимоните се задържа средно 1,65 лева за килограм. Портокалите поскъпват с 6,7 на сто, до 0,95 лева, а цената на мандарините се покачва с 5,8 процента, до 1,45 лева за килограм.