Няма човек, който да не обича вкусните кремообразни десерти, а безспорна кралица в жанра е Крем питата . Вярно, при нея често се изисква приготвяне на специално тесто, което отнема време, но ние открихме за вас бърз вариант за приготвяне, чийто резултат наистина ще ви удиви.
Евтина и бърза кремпита с бисквити
Необходими продукти:
500 гр. бисквити
За крема:
1 л прясно мляко
4 яйца
250 г масло/маргарин
16 с. л. захар
3 с. л. брашно
3 с. л. грис
2 с. л. густин (сгъстител за сметаната)
2 пакетчета сметана за разбиване
Начин на приготвяне:
Отделете една чаша от литър мляко, а останалата сложете на огъня да заври с 250 г масло. Разбийте 4 жълтъка с 8 супени лъжици захар, докато се разтопи и сместа се сгъсти, след което добавете 3 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици грис и 2 супени лъжици густин.
Към тази смес добавете чаша прясно мляко (което сте отделили по-рано), разбийте добре, за да няма бучки и постепенно при непрекъснато бъркане добавете получената смес към врящото мляко. Варете крема до сгъстяване и внимавайте да не загори.
Отделно разбийте 4 белтъка с 8 супени лъжици захар на сняг (захарта добавяйте постепенно при разбиване, за да получите накрая гладък, твърд и лъскав сняг). В горещия, предварително сварен крем се смесва белтъчния сняг и се разбърква добре с лъжица.
През това време в по-голяма тава (моята е 23х39 см) подредете ред бисквити. Не е необходимо да ги накисвате в мляко.
Изсипете горещия крем върху бисквитите и заравнете повърхността.
Изсипете крема бавно, така че бисквитите да не се разместват (може да разстелете тънък слой от крема на дъното, който да служи като "лепило" за бисквитите). Върху крема се нарежда още един ред бисквити.
Оставете да се охлади до стайна температура, след това охладете в хладилник.
Отгоре украсете с два пакета сметана, която ще разбиете според указанията.
Кремпитата се приготвя много бързо, но е най-добре да се яде след като престои няколко часа в хладилника, а още по-добре цяла нощ.
Да ви е сладко!