Едва ли има човек, който да не обича крем карамел, а пък на парченце ароматен козунак трудно може да се устои. Днес съчетаваме двете в прекрасна рецепта за крем-карамелена пита от стар козунак , с която чудесно може да оползотворите остатъците от великденската трапеза! Ето как се прави козуначения крем карамел стъпка по стъпка:
Крем-карамелена пита от стар козунак
Продукти:
1 стар/сух козунак
1 л прясно мляко
5-6 яйца
1 ч.ч.
ванилия по желание
Приготвяне:
Изсипете 4 супени лъжици от захарта в съда, в който ще приготвяте сладкиша, и поставете в загрята фурна (около 180 градуса). Когато се карамелизира, извадете и изчакайте да изстине. Върху карамела разпределете парчетата козунак и залейте със смес от разбитите яйца, млякото и захарта.
Печете сладкиша на 180 градуса за около час.
Щом се изпече, оставете го да се охлади напълно и обърнете върху подходяща чиния.
Да ви е сладко!