Когато не знаете какво да сготвите, пилешкото винаги е добро и бързо решение. До сега може би сте го приготвяли по различни начини, печено, пържено, на скара... този път опитайте тази рецепта за бяло пилешко месо в кремообразен сос , няма да съжалявате.
За Крем-манджичката с пиле и моркови ще ви трябват и моркови в почти същото количество като месото. Ще се получи вкусно и сочно ястие, а месото е толкова нежно и кремообразно, че буквално се топи в устата. Може да сервирате с картофено пюре, ориз, паста или зеленчуци. Ето какво ви трябва по рецептата на Ивана:
Крем-манджичка с пиле и моркови
Продукти:
- 600 г пилешко филе
- 600 г моркови
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- около 700 мл бульон (може и кубче бульон, разтворен във вода)
- 1 дафинов лист
- магданоз
- 2-3 с.
Приготвяне:
Пилето се измива със студена вода, отцежда се и се избърсва с хартиена кърпа. След това го нарежете на тънки ленти (като за хапки) или на кубчета по желание. Овкусете със сол и черен пипер и оставете настрана да поемат подправките, докато приготвите зеленчуците.
Почистете морковите и ги нарежете на колелца. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. В тиган с незалепващо покритие загрейте на умерена температура три супени лъжици зехтин или обикновено олио, след което подредете пилето на един слой.
Запържете месото за кратко от двете страни, само докато побелее и започне да се зачервява в ъглите. Не го пържете дълго, защото ще се втвърди и не го слагайте наведнъж, а го пържете част по част, защото няма да може да се изпържи добре (да затвори порите) и да е меко и сочно.
Запърженото месо се изважда в чиния, а в същото олио се добавят наситнените лук и чесън и при нужда се долива още малко олио. Когато зеленчуците омекнат, добавете нарязания морков и разбъркайте.
Ако нямате готов бульон, сварете 500-700 мл вода и добавете едно кубче бульон. Добавете бульона в тигана, отначало само 500 мл и постепенно като се изпари долейте още малко течност. Сложих общо 700 мл. Гответе докато морковът омекне.
След това добавете сметаната, сол и черен пипер на вкус, добавете малко къри, нарязан магданоз и малко лимон на вкус, върнете месото и продължете да готвите още 10 минути, за да се смесят вкусовете.
Поднесете пилешкото с гарнитура по желание.
Да ви е сладко!