Сусамовата салата, приготвена със сирене, е отличен деликатес, любим на мнозина. Когато имаме празник или някое друго тържество, редовно я приготвям в големи количества, защото има неустоим вкус, кремообразна е и пасва на всяко ястие.
У нас дори най-много върви като крем за мазане - просто така, върху филийка хляб. Децата пък я обожават като сос към пастата, а на мен ми е най-вкусна към сочна пържола или кюфтенца.
Крем-салата със сусам
Продукти:
500 г фино сирене
100 г сусам или на вкус
130 г маринована сладка царевица (това е най-малката консерва)
3-5 кисели краставички в зависимост от големината
100 г шунка
1 пълна супена лъжица заквасена сметана (може и повече)
50 гр. майонеза
сол и смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Смесете сиренето, нарязаните кисели краставички, шунката и отцедената от течността царевица, за да се разпределят добре. Овкусете със сол и черен пипер, след това добавете заквасената сметана и майонезата, след което отново разбъркайте добре.
Препечете сусама на сух тиган и го охладете (слагаме го в сух тиган на умерена температура и го запържваме при непрекъснато бъркане, докато започне да мирише и леко пожълтее). Изстиналият сусам се добавя към салатата и всичко се разбърква.
Тази салата може да се сервира веднага или да се съхранява покрита в хладилника до сервиране.
Да ви е сладко!