400 гр картофи (3-4 средно големи картофа)
200 гр тиква
2 филии хляб
2 с.л. тиквени семки
1 с.л. олио
смлян черен пипер и сол на вкус
Обелете тиквата и нарежете на парчета. Картофите измийте много добре и сварете заедно с тиквата на пара (може и във вода). Щом картофите поизстинат, обелете ги. Пасирайте ги на пюре заедно с парчетата тиква и добавете такова количество вода, че да се получи консистенцията на супа.
Прехвърлете супата в тенджера и загрейте на котлона. Оставете да поври 5-10 минути и овкусете с подправки на вкус - черен пипер, сол, мента и пр.
Хляба нарежете на хапки, които запържете в мазнината до зачервяване - може да овкусите с подправки на вкус. Добавете в тигана и тиквените семки и ги оставете да се запекат и пуснат аромата си.
Готовата супа поднесете с домашните крутони и тиквеното семе. По желание може да добавите към всяка порция лъжица заквасена сметана или запържен бекон.