2 (780 гр.) консерви цели домати, отцедени (заделете 3 чаши от сока и махнете семето от доматите)
1 1/2 с.л. тъмна кафява захар
4 с.л. масло
4 големи глави лук, смлени
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. брашно
1 3/4 чаши пилешки бульон
1/2 чаша гъста сметана
2 с.л. бренди
сол
лют червен пипер
Сложете решетката на фурната на горна позиция и загрейте на 220 градуса; покрийте тавичка за печене с алуминиево фолио. Пресипете доматите в цедка върху купа. Оставете целият сок да се отцеди в купата. Внимателно отворете всеки домат и махнете семето. Запазете 3 чаши от сока. Наредете доматите на един пласт върху фолиото и поръсете равномерно с кафява захар. Печете, докато цялата течност се изпари, а доматите започнат да сменят цвета си - около 30 минути. Оставете леко да се охладят, след това ги обелете от фолиото и прехвърлете в малка купа.
Загрейте маслото на умерен огън в огнеупорен съд, докато образува пяна; добавете лука и доматеното пюре.
Намалете котлона, покрийте съда и варете, като бъркате често, докато лукът омекне - 7-10 минути. Прибавете брашното и бъркайте, докато всичко се смеси добре - 30-тина секунди.
При непрекъснато бъркане добавете постепенно пилешкия бульон; добавете и заделения доматен сок и печените домати. Покрийте, увеличете силата на котлона и оставете да заври. Отново намалете котлона, докато закъкри, и бъркайте от време на време, колкото да се смесят вкусовете - 10-тина минути.
Пюрирайте супата. Добавете сметаната и загрейте отново, докато се загрее и сметаната - около 3 минути. Махнете от огъня, добавете брендито и подправете на вкус със сол и лют пипер. Поднесете веднага!