Ако обожавате торти, но не обичате да печете - тази рецепта е за вас. Днес приготвяме заедно невероятно вкусна бананова торта с карамел , която не само е много нежна и апетитна, но и не е необходимо да се пече. И гостите, и семейството ви ще останат доволни. Банани, карамел, бисквити и шоколад в невероятна комбинация, която ще изкуши и млади, и стари.
Бананова торта с карамел (Пай Баньофи)
Продукти:
150 гр. обикновени бисквитки, стрити на трохи
100 гр. разтопено масло
150 гр. тъмен шоколад, натрошен на парчета
2 супени лъжици високомаслено прясно мляко или по-постна сметана (10%)
1/2 консерва варено кондензирано мляко *
1 опаковка (250 мл) охладена сметана за разбиване
1 опаковка (200 г) заквасена сметана (30%)
2 супени лъжици пудра захар
3 средно големи банана, нарязани на тънки парчета
Приготвяне:
Смесете натрошените смлени бисквити с разтопеното масло и разпределете сместа на дъното на форма за печене с пръстен. С помощта на лъжица (или уред за картофено пюре) притиснете равномерно бисквитената маса към дъното и ръбовете на съда. Поставете в хладилника, докато се втвърди, и докато подготвите останалите слоеве.
Поставете парченцата шоколад заедно с млякото (сметаната) в малка тенджера, поставете тази тенджера в друга, по-голяма, в която има вряща вода (внимавайте врящата вода да не опира в горния съд с шоколада). Разтопете при бавно разбъркване.
Покрийте бисквитената основа с получения шоколадов крем, разпределете равномерно с гърба на лъжица върху цялата площ, без да забравяте краищата. Приберете в хладилника за 5 минути, за да стегне.
Намажете слой карамелено кондензирано мляко върху шоколада и разпределете равномерно. Поставете в хладилника.
Разбийте сметаната, пудрата захар и заквасената сметана, докато масата стане на пухкава, мека пяна. Заделете 1/3 от тази смес и добавете в по-голямата част 2/3 от нарязаните банани. Нанесете сместа с банани върху подготвената основа. Отгоре украсете с разбитата сметана.
Бележки:
* За да направите карамелено мляко, варете консерва кондензирано мляко в тенджера с вода за 2,5-3 часа (консервата трябва да е покрита изцяло с вода). Изчакайте да се охлади, преди да я отворите.