КРОМИДАРНИК - мусака от стар лук! Простичка манджичка с неземен вкус:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
КРОМИДАРНИК - мусака от стар лук! Простичка манджичка с неземен вкус:
КРОМИДАРНИК - мусака от стар лук! Простичка манджичка с неземен вкус:
5506
КРОМИДАРНИК - мусака от стар лук! Простичка манджичка с неземен вкус:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Лукът обикновено се добавя към всяко ястие, предварително запържен или задушен, а според диетолози и специалисти е много здравословно, ако се яде самостоятелно изпечен на фурна. През последните години има по-нови и модерни рецепти с пържен лук , но малко хора знаят, че може да го приготвят подобно на любимата на всички мусака. 

Нямате нужда от картофи или месо, това ястие може да бъде и постно (без яйцата отгоре). Необходими са ви само няколко съставки и малко време, за да си приготвите апетитния и прекрасно ухаещ Кромидарник . Ето какво ви трябва:

Кромидарник ( мусака от стар лук )

Продукти:

3 кг средно голям лук

6 червени сушени чушки

4 скилидки чесън (или по избор)

6 яйца

1 супена лъжица смлян червен пипер

1 супена лъжица шарена сол или друга любима подправка

1 супена лъжица вегета

1 супена лъжица сушен джоджен

сол, черен пипер, олио

Приготвяне:

В това ястие лукът няма онази характерна „горчивина“, защото се задушава дълго време и напълно омеква. Има вкус и текстура на масло, особено когато се подправи, получава богат и луксозен вкус.

Обелете лука и го почистете, след което го нарежете на ситни кубчета (колкото е възможно). Лукът веднага се слага в тенджера, знаем че е много, но за това ястие наистина трябват 3 кг лук.

Сложете лука в по-голяма тенджера, като от време на време разбърквате с дървена лъжица и добавете малко олио.

Гответе до омекване, докато се изпари поне половината от течността. Също така, лукът трябва да промени цвета си и да стане по-тъмен. В края на готвенето добавете нарязани на ситно скилидки чесън и запържете за още няколко минути с лука.

Когато приготвите лука, веднага го прехвърлете в тава за печене (класическа от фурната) и преди да го поставите в тавата, овкусете със сол, черен пипер, шарена сол, червен пипер (сладък или пикантен), вегета и сушен джоджен. Накрая добавете нарязаните на ситно (сушени) чушки.

лук с чушки

Разбъркайте цялата смес, докато се разпределят подправките и чушките, след което поставете равномерно в тавата. Включете фурната на 250 градуса и печете на средна скара за около 40 минути.

лук на фурна

Ако не постите, след изминалото време извадете тавата от фурната и отгоре на еднакво разстояние чукнете яйцата на два реда, след което върнете във фурната за още 15 минути, докато яйцата се приготвят. 

кромидарник

След това се оставя да изстине, след което се нарязва на парчета като мусака или лазаня. 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft