За тестото:
3/4 чаша (250 мл) топло прясно мляко
1 супена лъжица суха мая
1/3 чаша захар
2 големи яйца
1 чаена лъжичка ванилия
3 1/2 чаши брашно
1 чаена лъжичка сол
1 чаена чаша масло (на стайна температура)
За сиропа:
1/2 чаша пудра захар
3 супени лъжици кленов сироп (или мед)
1-2 супени лъжици прясно мляко, сметана или вода
Хлебарят Доминик Анселм наскоро се наложи да патентова името на сладкиша си, който започнали да копират в Америка. Всичко започнало, когато хлебарят се опитал в края на май тази година да изобрети нов сладкиш и започнал да експериментира с вкусовете и външния вид. Така възникнал кронътът.
Какво е кронът?
Сладкишът, който предизвика масова истерия, не е нито Донат поничка, нито кроасан, а представлява комбинация от двата известни сладкиша - многолистно френско тесто и пържено в олио Донат-тесто, кремообразен пълнеж и сладка глазура.
Приготвяне:
- В по-дълбок съд смесете млякото и маята, и я оставете да шупне.
- Добавете захарта, яйцата и ваниловата захар и хубаво разбъркайте. Добавете 1 чаша брашно и сол, след което постепенно добавете малко повече от 2 чаши брашно при непрекъснато разбъркване. Замесете тестото, докато стане меко и еластично.
- Тестото поставете в съд, покрийте го с прозрачно фолио и поставете да престои 30 минути в хладилник.
- В същото време разбийте маслото с оставащата 1/4 чаша брашно за няколко минути с миксер, докато се смесят.
- Когато тестото се охлади, поставете го върху набрашнена маса и разточете на правоъгълник с размери 33х46 см и дебелина около 1 см. Намажете тестото с масло и го прехлупете на три части - една върху друга. Покрийте с прозрачно фолио и го поставете отново да стои 30 минути в хладилник.
- Когато извадите тестото, разточете го отново под формата на правоъгълник. Отново лявата третина прегънете през средата, след това върху нея сгънете дясната третина. Бавно разточете леко тестото и го поставете в хладилника. Тази процедура се повтаря още 2 пъти, за да се получи многолистно тесто за понички. Общо 4 пъти трябва да повторите процедурата: прихлупване-разточване-хладилник. Когато приключите със слоевете, оставете тестото отново в хладилник, но за поне 1 час, или пък най-добре цялата нощ.
- След това тестото е готово за печене. Разточете го с точилка до дебелина от 3 - 5 см, след което с формичка изрежете понички.
- В дълбок тиган загрейте добре олио за пържене, трябва да бъде горещо. Поставете вътре поничките да се изпържат от двете страни, докато се зачервят и станат хрупкави.
- Готовите понички подредете върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина.
- Сега направете и сиропа - смесете пудрата захар, меда и млякото и със сместа залейте поничките, докато са все още горещи. Сервирайте ги топли.