Към брашното се добавят солта, захарта, ванилията, настърганата лимонена кора, белтъка и нарязаното на тънки люспи студено масло. Замесва се бързо тесто (трябва да остане хладко). От тестото се разточва кора с големина на формата, в която ще печете, като формата трябва да е предварително намазнена и набрашнена.
С помощта на точилката кората се прехвърля в кората, притиска се, за да заеме формата й, а краищата се изрязват по ръба на формата. Набожда се с вилица на няколко места. Отгоре се разпределя мармаладът (конфитюрът). От изрязаното тесто се оформят ленти или други формички, с които се украсява кростатата. Оставя се във фризер, за да се охлади добре тестото.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25-30 мин. Кростатата е готова, щом ръбчетата й се зачервят.
Поднася се студена, поръсена с пудра захар.