1 кг. едро смляно свинско месо
3 малки глави кромид лук
1-2 стръка пресен лук
4-5 филии хляб
2 яйца
по 1 чаена лъжичка смлян кимион и черен пипер
1/2 чаена лъжичка сода
на вкус - ситно нарязан магданоз
на вкус - сол и сушени подправки
За да станат кюфтенцата наистина сполучливи, трябва каймата да е едро смляна и да се омеси дълго и хубаво. Необходимо е също да престои известно време в хладилник. Месото трябва да е сухо,
Поставете каймата в по-голяма тепсия и я сплескайте на тънък пласт.
Поставете филиите хляб в студена вода за кратко да се накиснат и омекнат, след което с ръце ги изстискайте добре и ги натрошете на ситно върху месото.
Нарежете ситно пресния и стария лук и ги добавите при месото.
Отгоре счупете яйцата.
Добавете ситно нарязания магданоз, сол и останалите подправки.
Омесете всичко много добре, може да извадите каймата от тавичката. Месенето отнема някъде около 15 минути. Ако месото е доста сухо, докато месите навлажнете ръцете си няколко пъти в студена вода или вместо това добавете 1-2 супени лъжици вода, не повече. Отново сплескайте добре каймата в тепсията. Поръсете я със сода и пак месете, докато месото поеме содата. Покрийте със стреч-фолио и пъхнете в хладилника да престои най-малко 2 часа.
Извадете охладеното месо и вземайки с ръце по малко от каймата, оформете кюфтета (не трябва да са малки). Старайте се да им придадете хубава кръгла форма (да не приличат на бургери)
Всяко оформено кюфте оваляйте в брашното.
Изпържете ги в тенджерка или дълбок тиган с достатъчно олио. Щом са изпържени, ги прехвърлете върху салфетка да се отцедят от мазнината.