От продуктите се замесва средно меко тесто. Разделя се на 5 еднакви топки и една топка два пъти по-голяма от другите. Оставят се да почиват десетина минути.
Най-голямото топче се разточва, намазва се с масло или олио и се сгъва като плик. Обръща се обратно и отново се разточва. Намазва се с мазнина и процедурата се повтаря общо 3 пъти. При всяко разточване се поръсва с малко брашно.
В намазнена голяма тава се слага разточеният тестон кръг, така че да виси извън стените. Наръсва се с мазнината и се слага част от плънката.
Разточва се парче тесто от по-малките с размера на тавата. Поставя се върху плънката, наръсва се с мазнина и част от пълнежа. Така се процедира с всички 5 топки.
Върху последната кора се слага останалата плънка и мазнина само по външната страна на кръга. Взема се частта с висящото извън тавата тесто и с него се покрива отгоре баницата. Намазва се с разбито яйце, в което е добавена 1 с.л. олио/масло и се поръсва със сусам. Оставя се да втаса 15-тина минути, след което се пече на 240 градуса около 25 минути (зависи от фурната).
Кумановска баница
18 Февруари 2014
4960
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари